التفسير التربوي وآثاره في السلوك الاجتماعي(صفوة التفاسير انموذجا)
Eğitsel tefsir ve toplumsal davranışlar üzerindeki etkisi (Safvetü't-Tefâsir örneği)
- Tez No: 854722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel Tefsir, Sosyal Davranışlar, Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü't-Tefâsir, Educational Tafsir, Social Behaviors, Muhammad Ali Al-Sabuni, Safwat al-Tafsir
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu araştırma, Muhammed Ali Sabunî'nin Safvetü''t-Tefâsîr isimli tefsirinde eğitimle ilgili değerler ve etkilerin sosyal davranış üzerindeki etkisinin yanısıra Müslüman birey üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yüce Allah, Kur'ân-ı Kerim'de başta Hz. Peygamber olmak üzere bütün peygamberlerin hayat hikâyelerinden istifade etmeyi, bunlardan ibret almayı ve yöntemler geliştirmeyi emretmektedir. Araştırma, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümü, Kur'ânî terbiyenin birey ve toplum üzerindeki etkisi ile müfessirlerin modern dönemde zaman ve zemine göre ortaya koydukları eğitim metotları, araştırmanın amacı ve önemi, konuyla ilgili yapılan çalışmalar gibi başlıklar içermektedir. Araştırmada analitik ve tümevarım yöntemlerin uygulanmasına gayret edildi. Birinci bölümde; eğitsel tefsirin çeşitleri ve özellikleri, Kur'ân-ı Kerim'de eğitsel üsluplar, Müslüman şahsiyetin oluşumunda Kur'ân kıssalarında eğitsel yöntemin rolü gibi konular yer almaktadır. İkinci bölümde ise toplumsal davranışlar ve çeşitleri ile İslam dinindeki önemi, özellikleri, Hz. Peygamber'den önce ve sonra toplumsal davranışlar ile bunlar üzerindeki etkileyici faktörler gibi başlıklar bulunmaktadır. Araştırma elde edilen bir takım sonuçlarla son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of educational values and practices on social behavior as well as their application on the Muslim individual in Muhammad Ali Sabunī's Safwat Al-Tafâsîr. In the Qur'an, Allah Almighty commands to benefit from the life stories of the Prophet and previous prophets, to take lessons from them and to develop methods. He also commands them to apply Islamic upbringing to their lives. The research consists of an introduction and two chapters: The introduction includes topics such as the impact of Qur'anic discipline on the individual and society and the educational methods put forward by the commentators according to the time and place in the modern period, the aims of the research, its importance, and previous studies. Analytical and inductive method was applied in the research. In the first part, the types and characteristics of educational exegesis, educational styles in the Qur'an, the role of educational method in the Qur'anic parables in the formation of the Muslim personality. In the second part, there are topics such as social behaviors and their types, their importance in Islam, their characteristics, social behaviors before and after the Prophet and the influencing factors on them. The research concludes with some of the results obtained.