Integration of Islamic finance instruments in KOSGEB supports
Katılım finans enstrümanlarının KOSGEB destekleriyle entegrasyonu
- Tez No: 854854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Mikrofinans, Katılım Mikrofinans, İslami Mikrofinans, KOSGEB, Microfinance, Islamic Microfinance, KOSGEB, Islamic Microfinance in Türkiye
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Mikrofinans, yoksul ve düşük gelir grubundaki insanlara finansal ve finans dışı hizmetlerin sunularak onların gelir getirici bir faaliyet yapma konumuna getirilmesi ve yoksulluğun azaltılmasını sağlayan önemli bir araçtır. Günümüzde insanların finansal hizmetlere erişimini sağlayan kurumlardan en önemlisi bankalar olup hem katılım hem de konvansiyonel bankacılık faaliyetleri yoluyla toplumun bir kısmı finansal hizmetlerden yararlanabilmektedir. Ancak, bankacılık faaliyetlerinin doğası gereği hiçbir banka verdiği finansmanın geri ödemesinde aksamalar yaşamak istememekte ve bir geri ödeme garantisi aramaktadır. Bu noktada ise düşük gelir grubundaki kişiler teminat yetersizliği ve kredi geçmişine sahip olmamaları nedeniyle banka-dışı kalmaktadırlar. İslami Mikrofinans sisteminin yapıtaşı en yoksul kimsenin dahi finansmana erişiminin sağlanması ve gelir getirici faaliyette bulunabilmesinin sağlanması prensibidir. Günümüzde ise katılım bankaları dâhil bunu sağlayamamaktadır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Türkiye' de KOBİ' lerin ve yeni girişimcilere kapsamlı destek programları oluşturan ve geri ödemeli ve geri ödemesiz desteklerle işletmeleri kuruluş aşamasından itibaren destekleyen bir devlet kuruluşudur. Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye' nin mevcut durumda en kapsamlı Mikrofinans kuruluşu olan KOSGEB'in sağladığı destek programlarının değerlendirilerek sorunlu alanlarının tespit edilmesi ve katılım temelli mikrofinans perspektifinden bu sorunlu alanların düzeltilebilmesi için çözüm önerileri getirerek daha etkili ve verimli olması amacıyla bu destek programlarıyla katılım temelli mikrofinans sisteminin entegre edilmesi amacıyla çeşitli öneriler sunmaktır. Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Mikrofinans, Katılım Mikrofinans ve enstrümanları açıklanmıştır. İkinci bölümde Türkiye' de Mikrofinansın gelişimi hakkında bilgi verilmiş ve Mikrofinans sağlayan kurum/kuruluşlara yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca KOSGEB ve mevcut destek programları da detaylıca açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise KOSGEB destekleri hem genel destek yapısı anlamında hem de katılım temelli mikrofinans açısından değerlendirilerek desteklerin ilgili enstrümanlarla entegresi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Microfinance is an essential tool that provides financial and non-financial services to poor and low-income people to put them in an income-generating position and reduce poverty. Today, banks are the most important institutions providing people access to financial services. A part of society can benefit from financial services through both Islamic and conventional banking activities. However, due to the nature of banking activities, banks do not want to experience disruptions in the repayment of the financing they give and seek a repayment guarantee. At this point, people in the low-income group are out of the bank due to a lack of collateral and lack of credit history. The Islamic Microfinance system's cornerstone is ensuring that even the poorest people have access to finance and can engage in income-generating activities. Today, even participation banks cannot provide this. Small and Medium Enterprises Development and Support Administration (KOSGEB) is a state institution that creates the largest support programs to support SMEs and new entrepreneurs in Türkiye and supports businesses with reimbursed and non-reimbursable supports. The aim of this thesis study is to evaluate the support programs provided by KOSGEB, Türkiye's most comprehensive Microfinance institution, to identify the problematic areas and to offer solutions for the correction of these problematic areas within the framework of Islamic Microfinance, and also to offer suggestions for the integration of support programs into the Islamic Microfinance system. The study consists of 3 parts. In the first chapter, basic information about Microfinance and Islamic Microfinance is given and the instruments of Islamic microfinance are explained. In the second part, information about Microfinance in Türkiye is given and the institutions/organizations providing Microfinance are listed. In this section, KOSGEB and current support programs are also explained. In the third part, KOSGEB supports are evaluated both in terms of its general structure and in terms of Islamic Microfinance. Suggestions are presented for integrating the supports into the Islamic Microfinance system.