Anestezinin otizm ilişkili mirna'lar üzerindeki kalıtsal etkilerinin incelenmesi
Investigation of the heritable effects of anesthesia on autism-related mirnas
  1. Tez No: 854963
  2. Yazar: ŞEYDA NUR PİRENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF FUNDA ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Moleküler Tıp, Anesthesiology and Reanimation, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Sevofluran, Anestezi, Yenidoğan, Autism, Sevofluran, Anesthesia, Neonatal
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Genel anestezi (GA) çoğu hasta için güvenli kabul edilse de çeşitli bileşiklerin, özellikle sevofluran gibi sentetik uçucu anestezik gazların hem somatik hem de germ hattı hücrelerinde hücresel ve genomik fonksiyon için olumsuz sonuçlarla nörotoksik, genotoksik ve epigenotoksik etkiler gösterebileceğine dair kanıtlar birikmiştir. Yenidoğan anestezisi, gelişmekte olan beyinde artmış apoptoz, bozulmuş dendritik ve aksonal dallanma ve değişmiş nörogenez gibi nöronal hasar ile sürekli olarak ilişkilendirilmiştir. Hayvan modelleri ve klinik çalışmalar, genel anesteziklere maruz kalmanın beyin gelişimini etkileyebileceğini, öğrenme ve hafıza eksiklikleri gibi uzun vadeli bilişsel ve davranışsal eksikliklerin yanı sıra sosyal hafıza ve sosyal aktivitede anormalliklere yol açabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, anestezik maddelerin kodlamayan RNA'larla etkileşime girdiği, apoptoz ve nörogelişim üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir. Çok sayıda çalışmada yenidoğan anestezik maruziyetinin bir sonucu olarak uzun süreli hücresel ve davranışsal değişiklikler olmasına rağmen, altta yatan epigenetik/moleküler mekanizma bilinmemektedir. Otizm spektrum bozukluğu (OSB), yaygın gelişimsel bozuklukları içeren bir grup nörogelişimsel bozukluktur. OSB'nin etiyolojisi çok karmaşıktır. Genetik, epigenetik ve çevresel faktörler OSB'nin başlamasına katkıda bulunur. Bilinen miRNA'ların ~%70'i beyinde eksprese edilse de bazıları beyne özgüdür. Yüksek kapasiteli dizileme verilerine dayanarak, insan beyninde 1000'den fazla miRNA'nın eksprese edildiği tahmin edilmektedir. Literatürde hem fare hem de insan beyninde yapılan miRNA çalışmaları, nörogelişim ile ilgili olanları ve bunların ekspresyon farklılıklarını göstermiştir. Daha önceki çalışmamızda otizmle ilişkili olduğu düşünülen 6 miRNA'nın (miR-19a-3p, miR-361-5p, miR-3613- 3p, miR-150-5p, miR-126-3p ve miR-499a) aşağı regüle olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada, sevofluran anestezisinin Balb-C farelerinin farklı yaşam evrelerinde (çiftleşme öncesi ve yenidoğan dönemi) kan, hipokampus, sperm ve yumurtalık dokularında 5 miRNA'nın (miR-19a-3p, miR-361-5p, miR-150-5p, miR-126-3p ve miR-499a) ekspresyon seviyeleri ve davranışsal farklanmalar üzerindeki etkisinin gösterilmesi amaçlandı. Bu çalışma, farelerde yenidoğan anestezik nörotoksisitesinde miR-19a-3p, miR-361-5p, miR-150-5p, miR-126-3p ve miR-499a'nın rolünü inceleyen doğrudan bir takiptir. Çalışmamız, sevofluran etkisini hem davranışsal düzeyde hem de miRNA ekspresyonunu birbirine bağlayan epigenetik/moleküler bir köprü görevi görecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Although general anesthesia (GA) is considered safe for most patients, evidence has accumulated that various compounds, especially synthetic volatile anesthetic gases such as sevoflurane, can exert neurotoxic, genotoxic, and epigenotoxic effects in both somatic and germline cells with adverse consequences for cellular and genomic function. Neonatal anesthesia has consistently been associated with neuronal damage such as increased apoptosis, impaired dendritic and axonal branching, and altered neurogenesis in the developing brain. Animal models and clinical studies indicate that exposure to general anesthetics can affect brain development, leading to long-term cognitive and behavioral deficits, such as learning and memory deficits, as well as abnormalities in social memory and social activity. However, anesthetic agents have been shown to interact with non-coding RNAs and impact on apoptosis and neurodevelopment. Although numerous studies have demonstrated long-term cellular and behavioral changes as a result of neonatal anesthetic exposure, the underlying epigenetic/molecular mechanism remains unknown. Autism spectrum disorder (ASD) is a group of neurodevelopmental disorders that includes pervasive developmental disorders. The etiology of ASD is very complex. Genetic, epigenetic, and environmental factors contribute to the onset of ASD. Although ~70% of known miRNAs are expressed in the brain, some are brain specific. Based on high-throughput sequencing data, more than 1000 miRNAs are estimated to be expressed in the human brain. In the literature, miRNA studies conducted in both mouse and human brains have shown those related to neurodevelopment and their expression differences. In our previous study, 6 miRNAs (miR-19a-3p, miR-361-5p, miR-3613-3p, miR-150-5p, miR-126-3p and miR- 499a) were found to be downregulated. In this study, sevoflurane anesthesia was used to determine the effect of 5 miRNAs (miR-19a-3p, miR-361-5p, miR-150-5p, miR-19a-3p, miR-150-5p, miR-19a-3p, miR-150-5p, It was aimed to demonstrate the effect of miR- 126-3p and miR-499a on expression levels and behavioral differences. This study is a direct follow-up examining the role of miR-19a-3p, miR-361-5p, miR-150-5p, miR- 126-3p, and miR-499a in neonatal anesthetic neurotoxicity in mice. Our study will serve as an epigenetic/molecular bridge connecting sevoflurane effect both at the behavioral level and miRNA expression.