The analysis of the flight dispatcher's workload in the Turkish aviation industry
Türk havacılık sektöründe dispeçerlerin iş yükünün analizi
- Tez No: 855123
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dispeçer İş Yükü, Hava Trafik Akış Yönetimi, Havacılık Sektörü, Air Traffic Flow Management, Flight Dispatcher, Turkish Aviation
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmanın amacı, havacılık sektöründe dispeçerlerin artan iş yüküne ve Hava Trafik Akış Yönetimi (HTAY) gecikmelerine bağlı olarak maliyetlerin nasıl düşürülebileceği ve operasyonel etkinliğin nasıl artırılabileceğidir. Çalışmada, Temporal Bin Packing Problem'in kavramsal çerçevesinden faydalanılarak, Bati Avrupa, Orta Avrupa ve İngiltere gibi yüksek HTAY gecikmeleri yaşanan güzergâhlar Haziran-Ağustos 2022 dönemine ait bir Türk havayolu şirketinin uçuş verileri kullanılarak analiz edilmiştir. Pandemi sonrası toparlanmanın yaşandığı ve Ukrayna hava sahasının kapanması gibi önemli olayların uçuş trafiğini etkilediği bu dönem sektörde yeni fırsatlar yaratmıştır. Çalışma sonuçları, yoğun sezonda dispeçerlerin iş yükünün yoğun olmayan dönemdekine benzer şekilde yönetilebileceği ve havayolu şirketlerinin operasyonel etkinliklerinin artarak maliyetlerinde önemli azalma olabileceğini göstermiştir. Havayolu şirketleri bu sonuçları, daha verimli stratejiler geliştirmek, operasyonel etkinliği artırmak ve maliyeti düşürmek için kullanabilirler.
Özet (Çeviri)
This study aims to focus on the increased costs related to the workload of flight dispatchers in the aviation industry, and on the air traffic flow management (ATFM) delays that constitute a significant part of the operational costs in the airlines. Inspired by the conceptual framework of De Cauwer's Temporal Bin Packing Problem, we use flight data of an anonymous Turkish airline company from June to August 2022 on flights to West Europe, Central Europe, and Great Britain, as these regions experience high rates of ATFM delays. The year 2022, considered a part of the post-pandemic period, witnessed significant international events, like the closure of Ukraine's airspace, that have affected air traffic between Turkey and Europe, creating new challenges and opportunities for flight dispatchers and airlines. The findings show that applying the workload metrics of the off-season to the high season generates net savings of 6940,800 in the ATFM delay costs. The results provide valuable insights for the airlines to enhance operational efficiency, reduce costs, and develop efficient strategies.