The mediating role of organizational innovativeness on the relationship between knowledge management practices and organization performance
Bilgi yönetimi uygulamaları ile organizasyon performansı arasındaki ilişkide örgütsel yenilikçiliğin aracı rolü
  1. Tez No: 855194
  2. Yazar: KAMAL MUHYADIN AHMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN BURAK NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: bilgi yönetimi uygulamaları, örgütsel yenilikçilik, örgütsel performans, knowledge management practices, organizational innovativeness, organizational performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
İş ortamındaki değişimler ve rekabetteki artış, kuruluşların bu değişimlere ayak uydurarak ve müşterilerinin isteklerini karşılamak için inovasyon yetkinliklerini geliştirerek sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmek için örgütsel performanslarını iyileştirmeye ciddi bir şekilde önem vermelerine neden olmuştur. Araştırma çalışması bilgi yönetimi, örgütsel yenilikçilik ve örgütsel performans arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma ayrıca, kuruluşların performanslarını artırmak için yenilikçi stratejiler geliştirmeye önem vermeleri gerektiğini önermektedir. Çalışmada betimsel bir araştırma tasarımı kullanılmıştır. Mevcut çalışmanın hedef kitlesi, Ekim 2023 itibariyle Somali, Puntland'daki 100 mikro, küçük ve orta ölçekli işletmenin sahipleri, orta düzey yöneticileri ve üst düzey yöneticilerinden oluşmaktadır. Çalışmada birincil veriler kullanılmıştır. Birincil veriler yapılandırılmış anket kullanılarak toplanmıştır. Çalışma, bilgi yönetimi ve örgütsel performans arasındaki ilişkide örgütsel yenilikçiliğin aracılık rolünü inceleyen bir model önermektedir. Kolay anlaşılması ve yorumlanması amacıyla evren özelliklerini açıklamak için tanımlayıcı bir istatistik yapılmıştır. Veriler SPSS kullanılarak ortalama ve varyans hesaplanarak analiz edilmiştir. Ayrıca, çalışmada bağımsız değişkenler, bağımlı değişken ve aracı değişken arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü belirlemek için Andrew F. Haye'nin regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışma bulguları, örgütsel yenilikçiliğin bilgi yönetimi ve örgütsel performans arasındaki ilişki üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Çalışma, bilgi yönetimi uygulamalarının örgütsel performansı belirlemede önemli olduğu ve örgütsel yenilikçiliğin örgütlerin performansını etkilemede istatistiksel olarak önemli olduğu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
The variations in the business environment and the upsurge in competition have led organizations to emphasis critically on refining their organizational performance in order to achieve a maintainable competitive advantage by relying on keeping stride with these changes and developing their innovation competence to meet their customers' desires. The research study aimed to examine the relationship between knowledge management, organizational innovativeness, and organizational performance. The study also suggests that organizations should emphasis on developing innovative strategies to improve their performance. The study employs a descriptive research design. The target population for the current study was comprise the owners, middle managers, and senior managers of the 100 micro, small, and medium-sized businesses in Puntland, Somalia as at October,2023. The study employed primary data. Primary data collected using structured questionnaire. The study proposes a model that examines the mediating role of organizational innovativeness in the relationship between knowledge management and organizational performance. A descriptive statistic was conducted to explain the population characteristics for easy understanding and interpretations. Data was analyzed using a SPSS by calculating the mean and the variance. Besides, the study employed Andrew F. Haye's regression analysis to establish the strength and direction of the relationship between independent variables, dependent variable, and the mediating role the mediator variable. The study findings showed a positive and significant impact of organizational innovativeness on the relationship between knowledge management and organizational performance. The study concludes that knowledge management practices are important in determining organizational performance and organizational innovativeness is statistically important in influencing the performance of organizations.