The impact of perceived justice on perceived quality and perceived value: The moderator role of brand popularity (A research based on Turkish Airlines brand)
Algılanan adaletin algılanan kalite ve algılanan değer üzerindeki etkisi: Marka popülerliğinin moderatör rolü (Türk Hava Yolları markası üzerinde yapılan bir araştırma)
  1. Tez No: 855195
  2. Yazar: RAFEEF SHAKIR MAHMOOD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN BURAK NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Adalet, Algılanan Kalite, Algılanan Değer ve Marka Popülerliği, Perceived Justice, Perceived Quality, Perceived Value and Brand Popularity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Müşteri memnuniyeti, ürünün kabulü ve tekrar satın alma arayışı üzerindeki etkisi nedeniyle müşteriler tarafından algılanan adaletin önemi son zamanlarda artmıştır. Öte yandan araştırmacıların adaletin müşteri sadakati ve memnuniyeti üzerindeki etkisini inceleme arayışı kapsamında ürün değeri, kalite ve ürünün markası kavramlarına ışık tutmak gerekiyordu. Bu nedenle, bu çalışma algılanan adaletin algılanan kalite ve algılanan değer üzerindeki etkisini, yani marka popülerliğinin aracı rolünü araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışma, anketin rastgele dağıtıldığı Irak ve Türkiye'deki Türk Hava Yolları müşterilerinden veri toplamak için bir ankete dayanmıştır. Veriler toplandıktan sonra değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için betimsel analizler, faktör analizi ve korelasyon analizi, marka popülerliğinin aracılık etkisini incelemek için ise yol analizi uygulandı. Çalışmada algılanan etkileşim ve prosedür adaleti ile ürünün kalitesi ve değeri arasında güçlü bir ilişki olduğu ve marka popülerliğinin bu ilişki üzerinde olumlu ve güçlü bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of perceived fairness by customers has increased recently because of its impact on customer satisfaction, acceptance of the product, and his pursuit of repeat purchases. On the other hand, as part of the researchers' quest to study the impact of justice on customer loyalty and satisfaction, it was necessary to shed light on the concept of product value, quality, and the product's brand. Therefore, this study sought to investigate the effect of perceived justice on perceived quality and perceived value: the moderator role of brand popularity. Through a search based on the Turkish Airlines brand. This study relied on a questionnaire to collect data from Turkish Airlines customers in Iraq and Turkey, where the questionnaire was distributed randomly. After collecting the data, descriptive analyses, factor analysis and correlation analysis were applied to study the relationship between the variables, Path coefficients and Parameter estimates applied to study the mediating effect of brand popularity. The study concluded that there is a strong correlation between perceived interactive and procedural justice and the quality and value of the product, and that brand popularity has a positive and strong impact on this relationship.