Enhancing second language proficiency and willingness to communicate: A comparative study of dynamic usage-based approach in CALL contexts
İkinci dil yeterliliğini ve iletişime geçme isteğini artırmak: CALL (Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi) bağlamlarında dinamik kullanım tabanlı yaklaşımın karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 855199
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Kullanım-Bazlı, Dynamic Usage-Based, L2 Speaking Proficiency
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin ikinci dil (L2) konuşma becerileri ve iletişime geçme istekliliği (WTC) üzerinde Dinamik Kullanım Temelli (DUB) yaklaşımının bilgisayar destekli dil öğrenimi (CALL) bağlamlarında etkinliğini incelemektedir. Çalışma, DUB metodolojilerini geleneksel olmayan DUB metotlarıyla karşılaştırır ve kontrastlar, aynı zamanda ileri düzey konuşma becerilerini geliştirmede mevcut konuşma materyallerinin ve müfredatların sınırlılıklarını değerlendirir. Araştırmada nicel ve nitel analizi birleştiren karma yöntemler kullanılmıştır. Standartlaştırılmış konuşma değerlendirmeleri ve WTC anketleri kullanılarak nicel veriler toplanmış, ardından bu veriler kapsamlı istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Yapılandırılmış yarı yapılandırılmış mülakatlar, eğitim programlarına dair detaylı görüşler sunan niteliksel içgörüler üretmiştir. DUB veya DUB olmayan ortamlardaki öğrencilerle karşılaştırıldığında, CALL-DUB yaklaşımına maruz kalan öğrencilerin L2 konuşma yetkinliği ve WTC'de önemli iyileşmeler gösterdiği ana bulgular arasındadır. CALL-DUB grubu, diğer gruplara kıyasla standartlaştırılmış konuşma testlerinde daha iyi performans sergilemenin yanı sıra, çeşitli iletişim bağlamlarında WTC'de daha yüksek bir artış göstermiştir. Bu sonuçlar, CALL-DUB çerçevesi içinde İngilizce konuşurken öğrencilerin artan motivasyonunu, katılımını ve güvenini gösteren niteliksel verilerle desteklenmiştir. Mevcut çalışma, özellikle CALL metodolojileriyle birleştirildiğinde DUB yaklaşımlarının üstün etkinliğine dair deneysel kanıtlar sunarak dil eğitimi araştırma alanına önemli bir katkıda bulunmaktadır. Başarılı L2 kazanımını teşvik etmek için tez, daha dinamik, etkileşimli ve teknolojik olarak entegre edilmiş öğretim metotlarının benimsenmesini savunmaktadır. Bu, eğitimciler ve müfredat tasarımcıları için kritik içgörüler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effectiveness of the Dynamic Usage-Based (DUB) approach in computer-assisted language learning (CALL) contexts for improving L2 speaking and willingness to communicate (WTC) of university students. The study compares and contrasts the DUB methodologies with conventional non-DUB methods, as well as evaluates the limitations of current speaking materials and curricula in fostering advanced speaking skills. A mixed-methods approach is used in the research, combining quantitative and qualitative analysis. Standardized speaking assessments and WTC questionnaires were used to collect quantitative data, which were then subjected to extensive statistical analysis. Semi-structured interviews produced qualitative insights that offered detailed viewpoints on the educational programs. When compared to students in non-DUB or DUB settings, key findings show that students exposed to the CALL-DUB approach demonstrated significant improvements in L2 speaking proficiency and WTC. In addition to performing better on standardized speaking tests than the other groups, the CALL-DUB group showed a higher increase in WTC in a variety of communicative contexts. These results were supported by qualitative data, which showed increased student motivation, engagement, and confidence when speaking English within the CALL-DUB framework. The present study makes a substantial contribution to the field of language education research by providing empirical proof of the superior effectiveness of DUB approaches—especially when combined with CALL methodologies. In order to promote successful L2 acquisition, the thesis argues for the adoption of more dynamic, interactive, and technologically-integrated teaching methods. This provides educators and curriculum designers with critical insights.