Esansiyel tremor ve idiopatik parkinson hastalarında beyin manyetik rezonans görüntülemelerinin volumetrik analizlerinin tremor özellikleri ile ilişkisi
Association between features of tremor and volumetric analysis of brain magnetic resonance images of patients with essential tremor and idiopathic parkinson's disease
  1. Tez No: 798744
  2. Yazar: ELİF GÖKÇEN KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN ALTUNAYOĞLU ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Esansiyel Tremor, Parkinson Hastalığı, Volumetri, Akselerometre, Essential Tremor, Parkinson's Disease, Volumetry, Accelerometry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Esansiyel Tremor (ET) ve Parkinson Hastalığı'nda (PH) belirli beyin bölgelerindeki ortak ve hastalığa spesifik yapısal değişimleri ve bunların tremor özellikleri ile ilişkisini belirlemek. Gereç ve Yöntem: 25 ET, 25 PH ve 23 sağlıklı kontrol (SK) olmak üzere 73 kişi çalışmaya dahil edildi. Tremorojenik ilaç kullananlar, kognitif bozukluğu veya başka nörolojik bulgusu olanlar dahil edilmedi. Tüm katılımcıların 3.0 Tesla MR cihazında çekilmiş T1 ağırlıklı sekansları kullanılarak volumetrik analiz sonuçları elde edildi. Volumetrik analiz yapılan 15 ET ve 15 PH hastasının üç eksenli akselerometre ile el dorsalinden istirahatte, kollar öne uzatılmışken ve aynı pozisyonda 1 kliogram yük taşırken tremor kaydı alındı. Bulgular: ET ve PH hastaları ile SK arasında hacim değerlerinde istatistik olarak anlamlı hacimsel fark saptanmadı. İkili analizlerde ET hastaları ile SK arasında anlamlı hacimsel farklılık tespit edilmedi. ET hastalarında tremor analiz sonuçları birbiriyle, tremor özellikleri ve hacim verileri ile korelasyon göstermedi. PH hastalarında bilateral putamen, serebellum gri madde ve sağ talamus hacimlerinde kontrollere anlamlı azalma tespit edildi. Tremor analizinde ise PH hastalarında postural tremor (PT) amplitüdü ve frekans değerleri ile serebellum ve motor kortikal alanların hacimleri arasında negatif korelasyon saptandı. Tartışma: ET hastaları ile SK arasında anlamlı hacimsel farklılık olmaması ET patofizyolojisinde rol alan mekanizmaların dejeneratif karakterde olmadığı şeklinde yorumlanmıştır. PH hastalarında görülen hacimsel değişim ve tremor özellikleri ile korelasyonu PH tremor devresinde bazal ganglianın olası jeneratör, serebellotalamokortikal ağların ise modülatör görevi olduğunu ve kortikal tutulumun ileri evrede başladığını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Determining common and disease-specific structural changes in certain brain regions in Essential Tremor (ET) and Parkinson's Disease (PD) and their relationship with tremor features. Methods: A total of 73 individuals, including 25 ET, 25 PD, and 23 healthy controls (HC), were included in the study. Tremorogenic drug use, cognitive impairment and existence of any other neurological signs were the exclusion criterias. Volumetric analysis results were obtained by using T1-weighted sequences of all participants taken with a 3.0 Tesla MRI scanner. Tremor recordings of 15 ET and 15 PH patients who underwent volumetric analysis were obtained with a triaxial accelerometer from the dorsum of the hand at rest, with the arms extended forward and carrying a 1 kg load in the same position. Results: There was no statistically significant volumetric difference between ET and PH patients and HC. No significant volumetric difference was detected between ET patients and HC in pairwise comparision analyses. In ET patients, tremor analysis results did not correlate with each other, with tremor characteristics or the volume values. There was a significant decrease in bilateral putamen, cerebellum gray matter and right thalamus volumes in PD patients compared to HC. In the tremor analysis, a negative correlation was found between postural tremor (PT) amplitude and frequency and the volumes of the cerebellum and motor cortical areas in PD patients. Discussion: The absence of significant volumetric difference between ET patients and HC suggests that the mechanisms involved in the pathophysiology of ET are not degenerative. The volumetric change seen in PD patients and its correlation with the tremor features support that the basal ganglia act as a possible generator and the cerebellothalamocortical networks act as a modulator in the tremor circuit, and cortical involvement begins at an advanced stage in PD.