Kağıt filtre sanayiinde üretim planlamasının karma tamsayılı programlama ile modellenmesi ve çözümü
Modelling and solution of the production planning by mixed integer programming in paper filter industry
  1. Tez No: 85535
  2. Yazar: AYŞE DURGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. C. CENGİZ ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal programlama, Tamsayılı programlama, Karma tamsayılı programlama, Linear programming, Integer programming, Mixed integer programming
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET KAĞIT FİLTRE SANAYİİNDE ÜRETİM PLANLAMASININ KARMA TAMSAYILI PROGRAMLAMA İLE MODELLENMESİ VE ÇÖZÜMÜ DURGAN, Ayşe Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doc.Dr. C. Cengiz ÇELİKOĞLU Şubat 1999, 89 sayfa Çoğu firma için üretimle ilgili en önemli kararlardan biri kân enbüyükleyecek şekilde hangi üründen ne kadar üretileceğinin belirlenmesidir. Böyle bir sorunun çözümünde beklenen amaç üretilen ürünlerden elde edilecek kârın sınırlı kaynaklar kullanılarak enbüyüklenmesidir. Bazı işletme sorunları doğrusal programlama ile modellenebilmesine karşın tamsayılı sonuç elde edilmesi gerekir. Tamsayılı doğrusal programlama, karar değişkenlerinin bir kısmı ya da bütünü için tamsayı gerektiren bir matematiksel programlama tekniğidir. Tamsayılı programlamanın doğrusal programayla ilişkisi, yöneylem araştırmasındaki yeri, gelişme aşamaları ve çözüm tekıuUerinin incelenmesi amacıyla yapılan bu çalışmaya bir uygulama eklenerek sonuçlar tartışılmıştır. Uygulama için seçilen özel bir firmada üretim planlaması karma tamsayılı programlama ile modellenmiştir. Bu modelde tamsayılı değerlerin yarımda, sürekli ve O - 1 değerler alan karar değişkenleri tanrmlanmıştır. Amaç fonksiyonu kârın enbüyüklenmesi olan modelin çözümünde bir paket programdan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT MODELLING AND SOLUTION OF THE PRODUCTION PLANNING BY MIXED INTEGER PROGRAMMING IN PAPER FILTER INDUSTRY DURGAN, Ayşe M.Sc. in Statistics Supervisor: Yrd.Doc.Dr. C. Cengiz ÇELÎKO?LU Fabruary 1999, 89 pages One of the important decisions for many firms is the determination of production quantities in order to maximize profits. The expected aim insolving such a problem is to maximize profits to be abtained from the production by using limited sources. Although some problems of the firms are modelled with linear programming, an integer result should be obtained. Integer linear programming is a mathematical programming techniques which requires integers for some or all of the decision variables. The results were discussed by adding an example to this study which was made for the purpose of examining the relation of integer programming with linear programming, the place of integer programming in operations research, the development stages and the solution techniques. The production planning in a chosen private company was modelled by a mixed integer programming. In this model, in addition to the integer values, continuous and 0-1 decision variables were determined. In solving the model the purpose function of which is maximizing the profits, a package programme was used.