Hyaluronik asitin rat dorsal fleplerindecerrahi dışı geciktirme işlemine etkisi
The effect of hyaluronic acid on rat dorsal flaps for non-surgicaldelay procedure
- Tez No: 729671
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM GÜMÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: delay, flep sağkalımı, hyaluronik asit, kimyasal geciktirme, neovaskülarizasyon, chemical conditioning, delay, flap survival, hyaluronic acid, neovascularization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Plastik ve rekonstrüktif cerrahide klinik pratiğin en önemli kısımlarından birisi doku defektleri ve bu defektlerin onarımıdır. Defekt onarımında ise en çok deri flepleri kullanılır. Flep cerrahisi esnasında en çok karşılaşılan sorun nekrozdur ve genellikle flebin distalinde meydana gelir. Flep kaybını önlemek amacıyla cerrahi geciktirme yöntemleri uzun yıllar kullanıldıktan sonra kimyasal geciktirme keşfedilmiş ve birçok ajan denenmiştir. Bu çalışmada hyaluronik asit bazlı dolgu materyalinin ratlarda random patern fleplerdeki flep sağkalımına etkisi ve nedenlerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmamızda 18 adet Wistar cinsi albino erkek rat kullanılarak 3 eşit gruba ayrıldı. Çalışma modeli olarak McFarlane random patern dorsal flep 9x3 cm planlanarak modifiye edildi. Kontrol grubuna herhangi bir ön işlem yapılmadan distal bazlı flep kaldırıldı ve yerine sütüre edildi. Cerrahi geciktirme grubuna öncelikle cerrahi delay prosedürü uygulandı ve 1 haftalık bekleme süresinden sonra ilk gruptakine benzer şekilde flep tamamen kaldırılıp yerine sütüre edildi. Deney grubunda planlanan flep bölgesinde cilt altına 1 cc hyaluronik asit bazlı dolgu enjekte edildi ve 1 haftalık bekleme süresinin ardından ilk gruptakine benzer şekilde flep kaldırıldı ve yerine sütüre edildi. Tüm gruplarda 1 haftalık bekleme süresi sonrası nekroze alanlar değerlendirildi ve fleplerden biyopsi örnekleri alındı. Alınan bu örnekler CD31 ve VEGF ile boyanarak vasküler yapıların özellikleri incelendi, damar sayıları ve çapları belirlenerek neovaskülarizasyon değerlendirildi. Ayrıca alınan örnekler PMNL ve inflamasyon şiddeti açısından da değerlendirildi. Fleplerdeki nekroz oranlarına bakıldığında en düşük oran %22 ile cerrahi delay prosedürü uygulanan grupta gerçekleşti. Deney grubunda ise %33 olan nekroz oranı, %46 olan kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük bulundu. Hyaluronik asit grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla damar sayısı bulundu. Damar çapları ise deney grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak farklı şekilde daha düşük bulundu. İnflamasyon yoğunluğu cerrahi delay grubunda ve deney grubunda kontrol grubuna göre daha fazla bulundu. Sonuç olarak bu çalışmada hyaluronik asit bazlı dolgu materyalinin flep sağkalımını arttırdığı ve yeni damar oluşumunu desteklediği tespit edildi. Bu bulgular eşliğinde temini kolay ve ucuz olan, yan etkisi olmayan hyaluronik asitin flep çalışmalarında oldukça sık yer bulacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Effect of Hyaluronic Acid On Rat Dorsal Flaps For Non-surgical Delay Procedure One of the most important parts of the clinical practice of plastic and reconstructive surgery is tissue defects and repair of these defects. Skin flaps are one of the primary method for repairing these defects. The most common problem encountered during flap surgery is necrosis and it often occurs in the distal of the flap. Surgical delay methods have been used for many years to reduce flap loss. Then chemical delay has been discovered and many agents have been tried. The aim of this study was to investigate the effect and causes of hyaluronic acidbased filling material on flap survival in random pattern flaps in rats. In our study, 18 Wistar male albino rats were divided into 3 equal groups. As the study model, McFarlane random pattern dorsal flap was planned and modified as 9x3 cm. The distal based flap was raised without any pre-treatment in the control group and sutured in place. Surgical delay procedure was applied to the surgical delay group first, and after a waiting period of 1 week, the flap was completely raised and sutured in place, similar to the first group. In the experimental group, 1 cc of hyaluronic acid-based filler was injected under the skin in the planned flap area, and after a waiting period of 1 week, the flap was raised and sutured in place, similar to the first group. After a 1 week waiting period in all groups, necrotic areas were evaluated and biopsy samples were taken from flaps. These samples were stained with CD31 and VEGF, and the properties of the vascular structures were examined, the number and diameter of the vessels were determined and neovascularization was evaluated. In addition, the samples taken were evaluated in terms of PMNL and inflammation severity. When the necrosis rates in flaps were evaluated, the best rate was the group with 22% surgical delay procedure. The necrosis rate of 33% in the experimental group was found to be statistically significantly lower than the control group, which was 46%. A statistically significant higher number of vessels was found in the hyaluronic acid group compared to the control group. Vessel diameters were found to be statistically differently lower in the hyaluronic acid group compared to the control group. The intensity of inflammation was higher in the surgical delay group and experimental group compared to the control group. As a result, in this study, it was determined that hyaluronic acid-based filling material increased flap survival and supported the formation of new vessels. With these findings, we think that hyaluronic acid, which is easy to obtain and cheap and has no side effects, will take place quite frequently in flap studies.