Erken Cumhuriyet dönemi ilkokullarında ulusal kimliğin inşası sürecinde çocuk
Children in the process of construction of national identity in the primary schools of the Early Republican period
- Tez No: 855528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Cumhuriyet, Okul, Ulus, Child, Republic, School, Nation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çocuk, bir ulusun geleceğini şekillendiren en önemli unsurlardan biridir ve 20. yüzyılla beraber imparatorlukların dağılması, ulus devletlerin yaygın hale gelmesi çocukların toplumdaki önemini artırmıştır. Geleceğin teminatı konumuna getirilen ve ulusların devamını simgeleyen çocukların, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde de düşünce ve duygu dünyalarının biçimlendirilmesi üzerinde önemle durulmuştur. Türkiye'de millî kimlik inşası sürecinin etkisiyle yetiştirilmeye çalışılan bu yeni nesilde; milliyetçi, vatansever, çalışkan, cesur nitelikler ön plana çıkartılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı Erken Cumhuriyet Dönemi'nde çocukların ulus kimliğinin oluşumunda ve bu kimliğin benimsetilme şekli üzerinde durulmaktadır. Yöntem açısından nitel bir araştırma yöntemi olan tarih araştırma yöntemi kullanılmıştır. Yöntemin gereği olarak da ilgili döneme ait ders kitapları, hükümet programları, ilköğretim kademesiyle ilgili çıkarılan kanunlar, eğitimle ilgili kongreler, şuralar, ilmi toplantılar incelenmiştir. Araştırmanın sonuçları göstermektedir ki Erken Cumhuriyet Dönemi'nin siyasi ve sosyal yapısı gereği ulus inşasının etkisiyle milliyetçi ideoloji ön plandadır. Bu milliyetçi ideolojik ortamda cumhuriyetin ilanıyla ilköğretim kademesinde, özellikle okuma-yazma üzerinde titizlikle durulmuş ve yeni rejimi benimsetme noktasında bu kademe mühim bir görev üstlenmiştir. Yeni rejimin değerleri çocuklara aktarılırken yeni bir yaşam şekli ve yeni davranış kalıpları çocukların karakterlerinin oluşumunda etkili olmuştur. Bu etkiyi meydana getirirken kullanılan temel araç okuldur. Okulun fiziki yapısı, okulda işlenen derslerin muhteviyatı, okulda yapılan törenler ve öğretmen kadrosuyla bir bütün olan bu eğitim kurumları, ulus inşasının gerçekleştirilmesinde temel rolü üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Children are one of the most important elements that shape the future of a nation, and with the 20th century, the dissolution of empires and the increase in nation states have increased the importance of children in society. In the Early Republican Period, great emphasis was placed on shaping the world of thought and emotion of the child, who became the guarantor of the future and symbolized the continuation of nations. In this new generation, which is being tried to be raised under the influence of the national identity building process in Turkey; Nationalist, patriotic, hard-working and brave qualities are brought to the fore. In this context, the aim of this study is to focus on how children's national identity was formed in the Early Republican Period and how this identity was tried to be adopted. In terms of method, the historical research method, which is a qualitative research method, was used. As required by the method, textbooks of the relevant period, government programs, laws enacted regarding the primary education level, congresses, councils and scientific meetings related to education were examined. The results of the research show that, due to the political and social structure of the Early Republican Period, nationalist ideology is at the forefront with the influence of nation building, and in this nationalist ideological environment, with the proclamation of the Republic, meticulous attention was paid to primary education, especially literacy, and this stage played an important role in adopting the new regime. undertaken. While the values of the new regime were transferred to children, a new way of life and new behavioral patterns were effective in the formation of children's characters. The main tool used to create this effect is school. The physical structure of the school, the content of the lessons taught at the school, the ceremonies held at the school and the staff of the teachers.These educational institutions, which are a whole with their staff, have played a fundamental role in the realization of nation building.