Küresel değer zinciri ve Türkiye
Global value chain and Turkey
  1. Tez No: 855539
  2. Yazar: SENA DOĞRUER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN GÜRKAN YAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Değer Zinciri, Ticaret, Ekonomik Bağımlılık, Globalization, Global Value Chain, Trade, Economic Dependency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ülkeler, sanayileşme sonrasında sadece üreterek değil, ürettiklerini ihraç ederek de rekabet güçlerini arttırdılar. Teknoloji, ulaşım ve iletişim imkanlarının gelişmesiyle bu ticaret daha uzak mesafelerdeki ülkeleri de birbirine yakınlaştırarak daha bütüncül bir pazar oluşturdu. Gerekli ham maddeleri ithal edip düşük maliyetli, katma değeri yüksek ürünler üretip ihraç etmek ülkelerin karlılığını arttırmakla birlikte aralarında da bir rekabet oluşturdu. Son Küreselleşme çağı, dış ticaretin daha fazla yayılmasına ve şekil değiştirerek artmasına zemin sağladı. Pandemi süreci ile birlikte ülkelerin birbirine bağımlılıkları ve üretim kapasitelerinin yeterliliği konusu ciddi bir sorun olarak tartışmaya açılmıştır. Bu sorgulama Türkiye açısından da geçerlidir. Pandemi sonrası oluşacağı beklenen Yeni Ekonomi düzeninde bütün ülkeler gibi Türkiye'nin de yenilenen dünyada küresel değer zincirinin bir parçası olması gerekliliği tartışmasız önemdedir. Bu çalışmamızda tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak Küreselleşme ile ortaya çıkan ticari bağımlılığın oluşturduğu küresel değer zinciri kavramının ne olduğu; Dünya ve Türkiye açısından önemi analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Countries have increased their competitiveness not only by producing but also by exporting what they produce, following the industrialization. With the development of technology, transportation, and communication facilities, this trade has brought countries together, creating a more comprehensive market, even in distant countries. Importing necessary raw materials and producing low-cost, high-value-added products for export has increased the profitability of countries, but has also created competition among them. The recent era of globalization has provided a ground for foreign trade to spread further and increase in different forms. With the pandemic, the issue of countries' interdependence and the adequacy of their production capacity has become a serious topic of discussion. This questioning is also relevant for Türkiye. In the post-pandemic era, in the expected New Economic Order, it is indisputably important for Türkiye, like all countries, to be a part of the global value chain in the renewed world. In this study, taking into account all of these factors, the concept of the global value chain created by the trade dependence resulting from globalization will be analyzed, and its importance will be examined both in the world and for Türkiye.