Valsartan ve klortalidon'un yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi ile tabletlerde yan yana analizi
Simultaneous determination of valsartan and chlorthalidone in tablets by using high-performance liquid chromatographic method
- Tez No: 855548
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Valsartan, Klortalidon, HPLC yöntemi, Validasyon, Farmasötik preparatlar, Valsartan, Chlorthalidone, HPLC method, Validation, Pharmaceutical Preparations
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında Valsartan ve Klortalidon'un farmasötik preparatlarda yan yana miktar tayini analizi için yeni bir yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi geliştirilmiş ve valide edilmiştir. Geliştirilmiş olan metotta 1,5 mL/dakika akış hızında Asetat Tamponu (pH 4,5):Asetonitril (80:20, h/h) mobil fazı ile Luna® 5u CN 100Å 250 x 4,6 mm, 5µm kolon (Phenomenex) kullanılmıştır. Kantitatif tayin 276 nm'deki UV alanda PDA dedektörü ile pik alanları ile gerçekleştirilmiştir. Kalibrasyon eğrisi, Valsartan için 80 – 480 µg/mL aralığında ve Klortalidon için 62,5 – 375 µg/mL aralığında doğrusaldır ve regresyon doğrusunun Valsartan ve Klortalidon için korelasyon katsayısı sırasıyla 0,9995 ve 0,9995 olarak bulunmuştur. Geliştirilen metot ICH kurallarına göre valide edildikten sonra Valsartan ve Klortalidon Tablet analizine uygulanmış ve başarılı sonuç elde edilmiştir. Önerilen prosedür, yüksek geri kazanım, iyi doğruluk ve kesinlik ile başarılı bir şekilde Valsartan ve Klortalidon'un eşzamanlı bulk ve tablet formlarına uygulanmıştır. Yöntem bu iki ilaç maddesini yan yana içeren preparatların sanayide yapılacak kalite kontrol analizleri için son derece uygundur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a new high-performance liquid chromatography method was developed and validated for the simultaneous quantitative analysis of Valsartan and Chlorthalidone in pharmaceutical preparations. In the developed method, a Luna® 5u CN 100Å 250 x 4.6 mm, 5µm column (Phenomenex) was used with a mobile phase consisting of acetate buffer (pH 4.5):ACN (80:20, v/v) at a flow rate of 1.5 mL/min. Quantitative determination was carried out by peak areas with a PDA detector in the UV field at 276 nm. The calibration curves are linear in the range of 80 – 480 µg/mL for Valsartan and 62.5 – 375 µg/mL for Chlorthalidone, and the correlation coefficients of the regression lines for Valsartan and Chlorthalidone was found to be 0.9995 and 0.9995, respectively. After the developed method was validated according to ICH rules, it was applied to Valsartan and Chlorthalidone Tablet analysis and successful results were obtained. The proposed procedure has been successfully applied to simultaneous bulk and tablet forms of Valsartan and Chlorthalidone with high recovery, good accuracy, and precision. The method is extremely suitable for industrial quality control analyzes of preparations containing these two drug substances.