At the border between Turkey and Bulgaria: A multifaceted study on the town of Kırklareli
Türkiye-Bulgaristan sınırında: Kırklareli kenti üzerine çok yönlü bir çalışma
  1. Tez No: 855624
  2. Yazar: AYSUN BULUNUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BAYKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-Bulgaristan sınırı, Kırklareli, Bulgaristanlı Türk göçmenler, Bulgar alışverişçiler, düzensiz/yasadışı göçmenler, yasadışılık, The Turkish-Bulgarian border, Kırklareli, Bulgarian Turk migrants, Bulgarian shoppers, irregular/illegal migrants, illegality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışma, Kırklareli'ni merkeze alarak Türkiye ve Bulgaristan arasındaki sınırı ve yerel sınır sakinleri ile geç dönem Bulgaristanlı Türk göçmenleri, Bulgar günlük alışverişçileri ve düzensiz/yasadışı göçmenler olarak ortaya çıkan sınırı geçen öznelerin etkileşimini incelemeyi amaçlamaktadır. Kuramsal çerçeve, sınır kavramını hareketlilik, göç, turizm, kültür, kimlik ve yasadışılık gibi doğal sonuçlarıyla birlikte açıklamaktadır. Katılımcı gözlem, sözlü tarih ve sınırın yakınında yaşayan ya da sınırı geçen kırk kişiyle yapılan bir dizi yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla, bu çalışma Kırklareli'ndeki yerel sınır sakinlerinin sınır boyunca karşılaştıkları 'öteki'ler için nasıl farklı özne kimliklerini konumlandırdıklarını ve bu süreçte kendileri için nasıl bir özne kimliği inşa ettiklerini araştırmaktadır. Bulgular şu şekilde özetlenebilir: 1989 ve sonrasında gelen Bulgaristanlı Türk göçmenler, Bulgaristan'da inşa ettikleri ulusal ve kültürel kimliklerini yerel Türk nüfusla karşılaştıktan sonra melez bir kimliğe dönüştürmüşlerdir. Türkiye ile AB arasında bir sınır olan bu sınırda, Bulgar alışverişçiler, yerel esnaf için ekonomik açıdan memnuniyetle karşılanan bir 'öteki'yi, yerel halk için ise avantajlı bir Avrupalı 'öteki'yi temsil etmektedir. Ancak bu süreçte yerel halk kendileri de Avrupa'nın 'öteki'si olduklarını fark etmektedirler. Öte yandan, ters yönde hareket eden ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışan düzensiz ve yasadışı göçmenler ise davetsiz bir 'öteki'yi temsil etmektedir. Bu durum, maddi ve fiziksel bir yapı olarak sınırın, hangi taraftan geçildiğine ve kimin geçtiğine bağlı olarak 'zihinsel haritalarda' farklı temsillere sahip olduğu sonucuna götürmektedir. Bu etnografik sınır çalışması aynı zamanda yerel halkın sınırda gözlemlediği ve bazen dahil olduğu 'yasadışı' faaliyetleri de incelemektedir. Bu faaliyetler, devletin yasal ve politik düzenlemeleriyle karşılaştırmalı olarak yerel halkın yasadışılık algıları açısından incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the border between Turkey and Bulgaria by focusing on Kırklareli and the interaction between local border dwellers and border crossers who appear as late-term Bulgarian Turk migrants, Bulgarian daily shoppers, and irregular/illegal immigrants. The theoretical framework explains the concept of the border with its natural consequences such as mobility, migration, tourism, culture, identity and illegality. Through participant observation, oral history, and a series of semi-structured interviews with forty people living near or crossing the border, the study explores how border residents in Kırklareli position different subject identities for the 'others' they encounter along the border, and how they construct a subject identity for themselves in the process. The results can be summarized as follows: Bulgarian Turk migrants who arrived in 1989 and later transformed their national and cultural identities constructed in Bulgaria into a hybrid identity after encountering the local Turkish population. On this border between Turkey and the European Union, Bulgarian shoppers represent an economically welcomed 'other' for local shopkeepers and traders, and an advantageous European 'other' for the local population. However, in the process, locals realize that they themselves are Europe's 'others'. On the other hand, irregular and illegal migrants moving in the opposite direction and trying to reach Europe via Turkey represent an uninvited 'other'. This leads to the conclusion that the border as a material and physical structure has different representations in the 'mental maps' depending on which side it is crossed and who crosses it. This ethnographic border study also looks at the 'illegal' activities that locals observe and sometimes become involved in at the border. They are examined in terms of locals' perceptions of illegality in comparison to the legal and policy regulations of the state.