Anterior sirkülasyon rüptüre anevrizmalarında lamina terminalis fenestrasyonunun şant bağımlı kronik hidrosefali gelişimine etkisinin retrospektif olarak incelenmesi
The effect of lamina terminalis fenestration on shunt-dependent hydrocephalus development in ruptured anterior circulation aneurysms
- Tez No: 855802
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Şant Bağımlı Hidrosefali, Lamina Terminalis Fenestrasyonu, Eksternal Ventriküler Drenaj, mFisher Derecesi, Shunt-Dependent Hydrocephalus, Lamina Terminalis Fenestration, External Ventricular Drainage, mFisher Grade
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Hidrosefali, genellikle anevrizmal subaraknoid kanamaların %20-35 kadarında oluşmaktadır. Hidrosefalinin bilinen en kesin tedavisi şant cerrahisidir. Şant bağımlı hidrosefaliye neden olabilecek tüm risk faktörlerinin incelenerek lamina terminalis fenestrasyonunun (LTF) şant bağımlı hidrosefali gelişimine etkisinin araştırılması ve elde edilecek verilerle rüptüre anterior sirkülasyon anevrizmalarında LTF gerekliliğinin öngörülebilmesini sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmayı, anterior sirkülasyon anevrizma cerrahisi esnasında 48 Lamina Terminalis Fenestrasyonu yapılan hastanın 90 Lamina Terminalis Fenestrasyonu yapılmayan hastayla şant bağımlı hidrosefali gelişme açısından karşılaştırması oluşturuyor. Opere edilen tüm hastaların dosya verileri, ameliyat notları, radyolojik görüntüleri ve poliklinik takip notları geriye dönük olarak incelenmiş, elde edilen veriler Statistical Package For The Social Sciences (SPSS) programı yardımıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Multi değişkenlerin katıldığı analize göre mFisher derece kötü olanlarda 8 kat (%95 GA:1,005-65,139; p=0,050) ve Eksternal Ventriküler Drenaj (EVD) takılmış olanlarda 6 kat (%95 GA:1,972-16,999; p=0,001) şant takılma riski artmıştır. Anevrizma yeri ayırt edilmeksizin tüm hastalar incelendiğinde, Lamina Terminalis Fenestrasyonunun Şant Bağımlı Hidrosefali gelişimini önleme üzerine etkisi görülmemiştir (p>0,05). Sonuç: Şant bağımlı hidrosefaliyi önleyici tedavilerin limitli olması sebebiyle şant bağımlı hidrosefaliyi tahmin etmek ve subaraknoid kanama tedavisini bu doğrultuda yönetmek önem arz etmektedir. Şant ihtiyacı yüksek riskli olarak belirlenen hastalarda, şant takmak için belirlenen faktörlerin eşiği düşürülecektir. Bu, daha kısa süre içinde hastayı rehabilitasyona taburcu etme avantajını yaratacak ve yatarak tedavi süresini azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hydrocephalus occurs in approximately 20-35% of aneurysmal subarachnoid hemorrhage. Shunt surgery is the most definitive treatment for hydrocephalus. We aimed to investigate the effect of lamina terminalis fenestration (LTF) on the development of shunt-dependent hydrocephalus by examining all risk factors that may cause shunt-dependent hydrocephalus and to predict the necessity of LTF in ruptured anterior circulation aneurysms with the obtained data. Materials and Methods: The study compares 48 patients who underwent Lamina Terminalis Fenestration during anterior circulation aneurysm surgery with 90 patients who did not undergo Lamina Terminalis Fenestration for the development of shunt-dependent hydrocephalus. The medical records, surgical notes, radiological images, and outpatient follow-up notes of all operated patients were retrospectively reviewed, and the data were analyzed using the Statistical Package For The Social Sciences (SPSS) program. Results: According to the analysis involving multiple variables, the risk of shunt placement increased 8 times in patients with a worse mFisher grade (95% CI: 1,005-65,139; p=0.050) and 6 times in those with External Ventricular Drainage (EVD) (95% CI: 1,972-16,999; p=0.001). When all patients were examined regardless of aneurysm location, Lamina Terminalis Fenestration did not show a significant impact on preventing Shunt-Dependent Hydrocephalus development (p>0.05). Conclusion: Due to the limited options for preventive treatments of shunt-dependent hydrocephalus, predicting and managing shunt-dependent hydrocephalus in subarachnoid hemorrhage treatment is crucial. In patients identified as high risk for shunt dependency, the threshold of factors identified for shunt insertion may be lowered. This will create the advantage of earlier discharge to rehabilitation and reduce inpatient length of stay.