Beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının değer yönelimlerinin incelenmesi
The examination of preservice physical education teachers' value orientations
  1. Tez No: 856045
  2. Yazar: ZİHNİ OĞUZ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN DEVRİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayları, Değer Yönelimi, Cinsiyet, Sınıf, Preservice Teachers, Value Orientations, Gender, Class
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının değer yönelimlerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda araştırma tasarımı olarak betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 298 beden eğitimi ve spor öğretmen adayı katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Drouet ve arkadaşları (2021) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye Tabak ve arkadaşları (basımda) tarafından uyarlanan öğretmenlerin değer yönelimleri ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada MANOVA analizi kullanılmıştır. Bulgulara göre beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının değer yönelimleri yüksek bulunmuştur. Cinsiyet değişkenine göre kadın beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının sosyal bilgiler değer yönelimi erkek adaylardan yüksek bulunmuştur. Bulgulara göre sınıf değişkeni beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının değer yönelimlerine etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının değer yönelimleri düzeyi, cinsiyet ve sınıf değişkenleri ile farklılıkları, alan yazındaki çalışmalarla paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine preservice physical education teachers' value orientations. Descriptive survey design was used as research design. There were 298 preservice physical education teachers voluntarily accepted to participate in this study. As a data collection tool, teachers' value orientations scale which was developed by Drouet et al. (2021) and translated to Turkish context by Tabak et al. (in press) was utilized. MANOVA was applied for statistical calculations. Results showed that physical education teachers' value orientations were high. According to gender variable, female preservice physical education teachers' social knowledge level was statistically higher than those in male preservice physical education teachers. Results also indicated that there were no statistically differences between class variable and subdomains of preservice physical education teachers' value orientations. As a conclusion, preservice physical education teachers' value orientations level, and its differences in terms of gender class variables results were similar to studies in literature.