Okul yöneticilerinin eğitimde insan kaynakları yönetimi yeterliklerine ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on the competencies of school administrators in human resources management in education
  1. Tez No: 856050
  2. Yazar: SEMA YAĞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİL ÇORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İnsan Kaynakları, Yeterlilik, Örgütsel İklim, Güdüleme
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, MEB'e bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan okul yöneticilerinin insan kaynakları yönetimindeki yeterliliklerine ilişkin öğretmen görüşlerini ele almaktır. Öğretmenlerin bulundukları okul türü ve kişisel özelliklerine göre düşüncelerinin anlamlı bir farklılık yaratıp yaratmadığını incelemek çalışmanın hedeflediği diğer bir amaçtır. Araştırma tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı içerisinde İzmir ili ve ilçelerinde bulunan çeşitli özeliklerdeki okullarda görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada, tarafsız bir örneklem seçmek adına 'küme örnekleme' tekniği kullanılmıştır. Amaç seçkisiz bir şekilde ulaşılan gruplar aracılığıyla örneklemin yapılmasıdır (Özen ve Gül, 2007). Ölçek, toplam 513 okula ulaştırılmıştır ve 561 öğretmen gönüllü olmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Karaca'nın (2009) geliştirdiği, 23 maddelik“Yöneticilerin İnsan Kaynakları Yönetimi Yeterlilikleri Anketi”kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen verilerin tümü uygun istatistik programı (SPSS27.0) ile analiz edilmiş ve analiz yapılırken; yüzde, ortalama, t-testi, frekans, standart sapma, One-WayANOVA, Pearson korelasyon, Man Whitney-U, Kruskal Wallis-H, Post-hoc LSD ve Post-hoc Tamhane's T2 analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin okul yöneticilerinin insan kaynakları yönetimi yeterlilikleri üzerine algılarının orta seviyede olduğu görülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin çalıştığı kurum değişkeni (ilkokul, ortaokul ve lise)yönünden algılarında da anlamlı bir farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the opinions of the teachers about the competencies of school administrators in human resources management working in primary, secondary and high schools affliated to the Ministry of Education. Another aim of the study is to examine whether the teachers' opinions create a meaningful difference depending on the type of school they are in and their personal characteristics. The research was conducted in accordance with the survey model. The population of the research consists of teachers working in schools of various characteristics in Izmir province and its districts in the 2022-2023 academic year. In the research, 'cluster sampling' technique was used to select an unbiased sample. The aim is to make samples through randomly reached groups (Özen and Gül, 2007). The scale was delivered to a total 513 schools and 561 teachers participated voluntarily. The 23-item“Managers' Human Resources Management Competencies Survey”developed by Karaca (2009) was used as a data collection tool in the research. All data obtained at the end of the research were analyzed with the appropriate statistical program (SPSS27.0) and while analyzing; percentage, mean, t-test, frequency, Standard deviation, One-WayANOVA, Pearson correlation, Man Whitney-U, Kruskal Wallis-H, Post-Hoc LSD and Post-Hoc Tamhane's T' analyzes were used. As a result of the research, it is seen that teachers' perceptions of school administrators' human resource management competencies are at a medium level. In addition, it was determined that there was a signigicant difference in teachers' perceptipns in terms of the variable of the institution they work in (primary school, secondary school and high school). KeyWords: Human Resources Management, Human Resources, Competence, Organizational Climate, Motivation