Medial talus osteokondral lezyonda osteokondral otogreft transplantasyon (OAT- mozaikplasti) ile üç katmanlı hücresiz skaffold tedavisinin kısa-orta dönem klinik ve görüntüleme sonuçlarının karşılaştırılması
- Tez No: 856303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDA DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Talus osteokondral defekt, Üç katmanlı hücresiz skaffold, Osteokondral otolog transplantasyon, AOFAS, VAS, MOCART, Talus osteochondral defect, Three-layer acellular scaffold, Osteochondral autologous transplantation, AOFAS, VAS, MOCART
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Talusun osteokondral lezyonları (TOL), talus eklem kıkırdağı ve altındaki subkondral kemiğin hasar görmesi ile karakterizedir. TOL için çok sayıda cerrahi tedavi seçeneği mevcuttur. Cerrahi tedavide en uygun yöntemin hangisi olduğu konusu hala tartışmalıdır ve literatürde yeterli sayıda karşılaştırmalı çalışma bulunmamaktadır. Cerrahi yöntemlerden üç katmanlı hücresiz skaffold ile osteokondral otolog transplantasyon (OAT-mozaikplasti) sonuçlarını karşılaştıran çalışmamız ile bu konuda literatüre katkı sunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ocak 2016-Kasım 2022 tarihleri arasında üç katmanlı hücresiz skaffold yöntemi (ChondRoD) uygulanan (n=22) ve OAT-Mozaikplasti yöntemi uygulanan (n=22) medial TOL hastası retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik verileri ve hasta özellikleri kaydedildi. Ameliyat öncesi çekilen basarak ayak bileği üç yönlü grafi ve ayak bileği MRG kullanılarak lezyon özellikleri ve evreleri tanımlandı. Hastalara uzunluk grafisi çekilerek mekanik aks, diz ve ayak bileği için deformite analizi yapıldı. Ameliyat öncesinde ve son kontrolde tüm hastalara klinik değerlendirme için AOFAS skoru ve VAS skoru bakıldı. Radyolojik değerlendirme için ameliyattan en az 3 ay sonra çekilen ayak bileği MRG ile MOCART 2.0 skoru değerlendirildi. OAT grubunda diz fonksiyonunu değerlendirmek için ek olarak Lysholm diz skoru bakıldı. Bulgular: Son kontrol AOFAS skoru medyan değeri OAT grubunda 89.5 [85.2;96.0] ve skaffold grubunda 86.5 [81.8;90.0] olarak hesaplandı. Son kontrol VAS skoru medyan değeri OAT grubunda 2.00 [1.00;3.00] ve skaffold grubunda 2.00 [1.25;4.00] olarak hesaplandı. Son kontrol MOCART skoru medyan değeri OAT grubunda 89.5 77.5 [66.2;85.0] ve skaffold grubunda 82.5 [66.2;95.0] olarak hesaplandı. Son kontrol AOFAS, VAS ve MOCART skoru değerlendirmesinde tedavi grupları arasında fark olmadığı (p>0,05) ve puanların literatürle uyumlu olduğu tespit edildi. İki tedavi grubu arasında yaş, cinsiyet, etkilenen taraf, VKİ, lezyon boyutu, materyal sayısı, lezyon türü, radyolojik evre parametreleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Son kontrol MOCART skorları normal kilolu hastalarda anlamlı derecede daha yüksek olarak tespit edildi (p0,05). Sonuç: Donör saha morbiditesi riskine rağmen OAT birçok çalışma ile başarısı kanıtlanmış bir yöntemdir. Çalışmamıza göre üç katmanlı hücresiz skaffold (ChondRoD), sonuçları OAT ile benzer ve erken dönemde başarılı bir yöntemdir. Dizde ek morbidite yaratmaması ve beklenen cerrahi süresinin daha kısa olması skaffold yönteminin ek avantajları olarak sayılabilir. Yeni bir biyomateryal olması ve hakkında kısıtlı klinik çalışma olması sebebiyle bu yöntemin daha çok çalışma ve daha uzun takip süreleri ile etkinliğinin kanıtlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Osteochondral lesions of the talus (OLT) are characterized by damage to the articular cartilage and the subchondral bone beneath the talus. There are numerous surgical treatment options available for OLT. The optimal surgical method is still a matter of debate, and there is an insufficient number of comparative studies in the literature. We aimed to contribute to the literature on this subject with our study comparing the results of three-layer acellular scaffold and osteochondral autologous transplantation (OAT-mosaicplasty), which are surgical methods. Material and Methods: Medial OLT patients who underwent three-layer acellular scaffold (ChondRoD), procedure (n=22) and OAT-Mosaicplasty procedure (n=22) in our clinic between January 2016 and November 2022 were retrospectively evaluated. The demographic data and patient characteristics of the patients were recorded. Lesion features and stages were defined using ankle three-way X-rays and ankle MRI taken preoperatively. A length graph was taken for the patients, and deformity analysis was performed for mechanical axis, knee, and ankle. AOFAS score and VAS score were evaluated for all patients before the surgery and at the final follow-up for clinical assessment. Radiological evaluation was performed using ankle MRI taken at least 3 months after the surgery to assess the MOCART 2.0 score. Additionally, the Lysholm knee score was used to evaluate knee function in the OAT group. Results: The median value of the final follow-up AOFAS score was calculated as 89.5 [85.2;96.0] in the OAT group and 86.5 [81.8;90.0] in the scaffold group. The median value of the final follow-up VAS score was calculated as 2.00 [1.00;3.00] in the OAT group and 2.00 [1.25;4.00] in the scaffold group. The median value of the final follow-up MOCART score was calculated as 89.5 77.5 [66.2;85.0] in the OAT group and 82.5 [66.2;95.0] in the Scaffold group. No significant difference was found between the treatment groups in terms of final follow-up AOFAS, VAS, and MOCART scores (p>0.05), and the scores were found to be consistent with the literature. There was no statistically significant difference between the two treatment groups in terms of age, gender, affected side, BMI, lesion size, number of materials, lesion type, and radiological stage parameters (p>0.05). Significant differences were found in the final follow-up MOCART scores in normal-weight patients (p0.05). Conclusion: Despite the risk of donor site morbidity, OAT is a method proven successful by many studies. According to our study, three-layer acellular scaffold (ChondRoD), yields results similar to OAT and is a successful method in the early period. The advantages of the Scaffold method can be regarded as not creating additional morbidity in the knee and having a shorter expected surgical time. Due to its novelty and limited clinical research, further studies and longer follow-up periods are necessary to prove the effectiveness of this method.