Açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda hipertansiyon varlığının perioperatif hemodinami üzerine etkisinin pram (basınç kayıtlı analitik metod) parametreleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the presence of hypertension on perioperative hemodynamics using pram (pressure recording analytical method) parameters in patients undergoing open heart surgery
- Tez No: 856555
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: kardiyak cerrahi, kardiyak anestezi, hipertansiyon, basınç kayıtlı analitik metod, PRAM, cardiac surgery, cardiac anesthesia, hypertension, pressure recorded analytical method, PRAM
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hipertansiyonun kardiyak hastalıklarla çok sık birliktelik gösterdiği bilinmekte ve kardiyak cerrahi geçirecek hastaların perioperatif yönetimde bu hastalığı ve etkilerini öngörebilmek yüksek önem arzetmektedir. Hipertansiyonun kalp hastalıklarının hem nedeni hem de sonucu olabilmesi nedeniyle açık kalp cerrahisi geçiren hastaların en sık komorbiditelerinden biri olduğu görülmektedir. Biz de çalışmamızda açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda en sık rastlanan komorbidite olan hipertansiyonun, bu hastaların hemodinamileri ve vazoaktif ajan ihtiyacı üzerindeki etkilerini, rutin olarak uygulanan invaziv arter monitörizasyonu üzerinden hemodinamik veri sağlayan PRAM tekniği ile gözlemlemeyi hedefledik. Gerekli etik onayların alınmasının ardından kalp-akciğer makinası eşliğinde elektif kalp cerrahisi planlanan, (n=101) ASA risk skoru I-IV olan 18-80 yaş arası hastaların onamları alınarak çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan hastalar, bilinen hipertansiyon tanısı varlığına göre iki gruba ayrıldı: 1. Grup (Hipertansiyon var, n=57) ve 2. Grup (Hipertansiyon yok, n=44). Olgulara standardize edilmiş bir monitörizasyon ve anestezi protokolü uygulanarak invaziv arter kateterizasyonu uygulanıp PRAM (MostCareUP Hemodynamic Monitor, Vygon) cihazı ile monitorize edildi. Hastaların hemodinamik parametreleri, vazoaktif ajan gereksinimleri, kan gazı sonuçları, idrar çıkışları ve ek olayları kaydedildi. Kalp cerrahisinde hipertansif hastaların PRAM yöntemi ile elde edilen hemodinamik sonuçlarının değerlendirildiği ilk çalışmalardan biri olan araştırmamızın verileri analiz edildiğinde hipertansiyon tanılı ve antihipertansif tedavi altındaki hastalar ile normotansif hastaların inotrop gereksinimleri, kontraktilite ve VA coupling parametreleri arasında fark izlenmemiştir. Uzamış anestezi etkisiyle her iki grupta da CCE ve dP/dT gibi kontraktilite parametrelerinde bazal değerlere göre düşüş görülmüş, cerrahi onarımların ardından pompa sonrası değerlerde yeniden yükseliş tespit edilmiştir. İleri araştırmalarla ilaçların her birinin ayrı ayrı hemodinamik yansımalarının değerlendirilebileceğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
It is known that hypertension is frequently associated with cardiac diseases, and it is of great importance to predict this disease and its effects in the perioperative management of patients undergoing cardiac surgery. Since hypertension can be both the cause and consequence of heart diseases, it appears to be one of the most common comorbidities of patients undergoing open heart surgery. In our study, we aimed to observe the effects of hypertension, which is the most common comorbidity in patients undergoing open heart surgery, on the hemodynamics and vasoactive agent need of these patients, with the PRAM technique, which provides hemodynamic data through routinely applied invasive artery monitoring. After obtaining the necessary ethical approvals, patients aged 18-80, who were planned to have elective cardiac surgery with a heart-lung machine (n=101), and whose ASA risk score was I-IV, were included in the study with their consent. The patients participating in the study were divided into two groups according to the presence of a known diagnosis of hypertension: Group 1 (Hypertension, n=57) and 2nd Group (No hypertension, n=44). A standardized monitoring and anesthesia protocol was applied to the cases, and invasive arterial catheterization was performed with the PRAM (MostCareUP Hemodynamic Monitor, Vygon) device. The patients' hemodynamic parameters, vasoactive agent requirements, blood gas results, urine output and additional events were recorded. When the data of our study, which is one of the first studies evaluating the hemodynamic results obtained with the PRAM method of hypertensive patients in cardiac surgery, were analyzed, no difference was observed between the inotrope requirements, contractility and VA coupling parameters of patients diagnosed with hypertension and under antihypertensive treatment and normotensive patients. Due to the effect of prolonged anesthesia, contractility parameters such as CCE and dP/dT decreased compared to baseline values in both groups, and a new increase was detected in post-pump values after surgical repairs. We believe that the hemodynamic effects of each drug can be evaluated separately with further research.