Hemşireler ve ebelerin tıbbi uygulama hatalarından doğan hukuki sorumluluğu
Legal liability of nurses and midwives for medical malpractice
  1. Tez No: 857212
  2. Yazar: NİLÜFER HÜRRİYET YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN İKİZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Uygulama Hatası, Tıbbi Malpraktis, Sağlık Hukuku, Hemşire, Ebe, Hastaneye Kabul Sözleşmesi, Tıp Hukuku, Sorumluluk Hukuku, Medical Malpractice, Health Law, Nurse, Midwife, Hospital Admission Agreement, Medical Law, Liability Law
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmanın amacı hemşire ve ebelerin tıbbi uygulamalarından doğan özel hukuk sorumluluğunun incelenmesidir. Literatürde tıbbi uygulama hatalarından doğan hukuki sorumluluklar çoğunlukla hekim uygulamaları merkez alınarak incelenmektedir. Bununla birlikte hemşire ve ebeler tıbbi hata riski taşıyan pek çok tıbbi girişimde bulunmaktadırlar. Bu çalışmada kamu personeli vasfında olup, idare hukuku esaslarına göre mesleklerini icra eden hemşire ve ebeler, çalışma alanı dışında bırakılmış, sadece son bölümde kısaca yer verilmiştir. Bu bağlamda çalışmada öncelikle hemşirelik ve ebelik mesleklerinin kazanılma şartlarına değinilmiş daha sonra yetki, görev ve sorumluluklarına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemelere yer verilmiştir. Öncelikle hemşire ve ebe, tıbbi müdahalede bulunmaya yetkili sağlık mesleği mensupları arasında bulunmaktadır. Ancak tıbbi müdahalenin hukuka uygunluğu için birtakım şartların bir arada bulunması gerekmektedir. Hemşire ve ebenin, hasta ile teması farklı niteliklerdeki hukuki ilişkilere dayanabilmektedir. İster mesleklerini serbest şekilde, ister hekim yanı ya da özel sağlık kuruluşunda yerine getiriyor olsunlar, hemşire ve ebelerin faaliyetlerini yürütürken uymak zorunda oldukları yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu bağlamda mesleklerinin icrası sırasında, hekimlik mesleğinde olduğu gibi tıbbi uygulama hatalarına neden olabilmektedirler. Bu tıbbi hatalar çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Hemşire ve ebenin tıbbi uygulama hatası niteliğindeki fiiliyle hastaya verdiği zarardan sorumluluğu, bu fiili yerine getirirken bulunduğu hukuki duruma göre değişiklik gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the private law liability of nurses and midwives arising from medical malpractice. In the literature, legal responsibilities arising from medical malpractice are mostly examined by centring on physician practices. However, nurses and midwives perform many medical interventions that carry the risk of medical malpractice. In this study, nurses and midwives, who are public personnel and perform their professions according to the principles of administrative law, are excluded from the study area and are only briefly included in the last section. In this context, firstly, the conditions for the acquisition of the nursing and midwifery professions are mentioned, and then the regulations in the legislation regarding their powers, duties and responsibilities are given. First of all, nurses and midwives are among the healthcare professionals authorised to perform medical intervention. However, certain conditions must coexist for the medical intervention to be lawful. The nurse and midwife's contact with the patient may be based on legal relations of different qualities. Nurses and midwives have obligations that they must comply with while carrying out their activities, whether they perform their profession freelance, alongside a physician or in a private health institution. In this context, during the performance of their profession, they may cause medical malpractice as in the medical profession. These medical malpractice can occur in various ways. The responsibility of the nurse and midwife for the damage caused to the patient by the act of medical malpractice may vary according to the legal situation in which they fulfil this act.