Hematolojik kanser tanısı olan bireylerin hastalık ve tedaviye uyumlarına ilişkin deneyimleri: Kalitatif çalışma
Experiences of individuals diagnosed with hematologic cancer regarding the disease and adaptation to treatment: A qualitative study
  1. Tez No: 857326
  2. Yazar: CANSU YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hemşirelik, Hematology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hematolojik kanser, Hemşirelik, Niteliksel çalışma, Uyum, Hematological cancer, Nursing, Qualitative study, Adherence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırmanın amacı hematolojik kanser tanısı olan bireylerin hastalık ve tedaviye uyumlarına ilişkin deneyimlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmada hematolojik kanser tanısı olan bireylerin hastalık ve tedaviye uyum sürecinde yaşadıkları deneyimlerin ortaya çıkarılabilmesi için niteliksel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma 20 hematolojik kanser tanısı olan birey ile, tanımlayıcı kalitatif çalışma olarak yürütülmüştür. Veriler“yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılarak“derinlemesine görüşme”yöntemiyle toplanmış,“içerik analizi”ile değerlendirilmiştir. Çalışmada tedaviye uyum, güçlükler ve baş etme mekanizmaları olmak üzere üç ana tema ortaya çıkmıştır. Tedaviye uyum ana teması kolaylaştırıcı faktörler ve yaşam tarzı değişikliği önündeki engeller alt temalarından oluşmaktadır. Güçlükler ana teması yaşantıdaki güçlükler ve tedavi aşamasındaki güçlükler olmak üzere iki alt temadan oluşmaktadır. Araştırmada hematolojik kanser tanısı olan bireylerin hastalık ve tedavi süreçlerinde yaşadıkları olumlu ve olumsuz deneyimlerin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Hemşirelerin hematolojik kanser tanısı olan bireylerin yaşadıkları deneyimler konusunda bilgilerinin artması hastalara sağlayacakları bakıma ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal the experiences of individuals diagnosed with hematologic cancer regarding their adaptation to illness and treatment. In the study, qualitative research design was used to reveal the experiences of individuals diagnosed with hematologic cancer in the process of adaptation to the disease and treatment. The study was conducted as a descriptive qualitative study with 20 individuals diagnosed with hematologic cancer. The data were collected by“in-depth interview”method using a“semi-structured interview form”and evaluated by“content analysis”. Three main themes emerged in the study: treatment adherence, difficulties, and coping mechanisms. The main theme of treatment adherence consists of the sub-themes of facilitating factors and barriers to lifestyle change. The main theme of difficulties consists of two sub-themes: difficulties in life and difficulties during treatment. The study revealed that individuals diagnosed with hematologic cancer have positive and negative experiences during the disease and treatment processes. Increasing the knowledge of nurses about the experiences of individuals diagnosed with hematologic cancer will shed light on the care they will provide to patients.