Afet yönetiminde küresel kamu mallarının yönetişim dinamikleri
Governance dynamics of global public goods in disaster management
- Tez No: 857444
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet Yönetimi, Küresel Afetler, Küresel Kamu Malları, Yönetişim, Disaster Management, Global Disasters, Global Public Goods, Governance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Afete yalnızca insan faktörü dışındaki güçlerin (ilahi ve doğal) sebep olduğu düşüncesi bugünün dünyasına bakıldığında yeterli olmayacaktır. Bir afetin ne olduğu konusundaki anlayışımızı geliştirmek afeti yapı taşlarına ayırmamıza, kavramı farklı açılardan sorgulamaya başlamamıza ve büyük resme odaklanmamıza yardımcı olur. Böylece soru neyin afet olduğu değil, afete neyin sebep olduğu haline gelir. Son yıllara baktığımızda dünya olaylarının artan gelişmelerden ziyade yıkıcı değişimlerden etkilendiği görülmektedir. Bu çalışma günümüzün birbirine bağımlı dünyasında afet risklerinin çok boyutlu doğasını ve küresel kamu malları sunumunun artan önemini incelemektedir. Küresel kamu ihtiyacını karşılayan mal ve hizmetler afete mukavemet anlayışı içerisinde birbirini etkileyen bir eksende birleşmektedir. Bu anlamda çalışmamızın ikinci bölümünde, kamusal mallar ve küresel kamusal malların kavramsal açıklamaları yapılmış olup afete konu olan küresel mallar (sağlık, çevre, finansal istikrar, barış ve güvenlik) örneklerle açıklanmış, sunum teknikleri vurgulanmıştır. Son olarak, büyük güçler arasında jeopolitik rekabetin arttığı, çok taraflı iş birliğinin zorlaştığı bir dünyada yaşıyoruz. Fakat ortak çıkarlara sahip küresel kötüleri teşkil eden konular (iklim değişikliği, salgın hastalıklar, nükleer silahların yayılımın önlenmesi, dünyamız ile ilgili tüm problemler) çözümünde küresel yönetişimin gerekliliğini, devletlerin senkronize eylemlerini gerektirir. Azaltma ya da çözüm yoluna gidilemeyen her problem kümülatif olarak yeni sorun kümelerini yaratır. Çalışmamızın ana konusunu oluşturan, afet risklerinin küresel ölçekte yönetilebilmesi için tek bir yetkili kurumun veya dünya hükümet yapısının yokluğundan“küresel yönetişim”önemli bir noktadır. Eğer biriken ivme bu küresel çerçeveyi oluşturmak için kullanılabilir ve harekete geçirilebilirse, küresel kamu mallarının sağlanması bir gerçeklik haline gelebilir. 3. Bölümde yönetişim, kolektif eylem sorunları ve özellikle çevre politikalarının geliştirme ve uygulamada ortaya çıkan politika zorlukları incelenmiş olup birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The idea that disasters are caused solely by forces other than the human factor (divine and natural) is not enough in today's world. Improving our understanding of what a disaster is helps us to break it down into its essential parts, to start questioning the concept from different angles and to focus on the bigger picture. Thus, the question becomes not what is a disaster, but what causes a disaster. In recent years, world events have been affected by disruptive changes rather than incremental developments. This study examines the multi-dimensional nature of disaster risks and the growing importance of global public goods provision in today's interdependent world. Goods and services that supply global public needs merge on an axis that affects each other within the understanding of disaster resilience. In this meaning, in the second part of our study, conceptual explanations of public goods and global public goods are made and global goods which are subject to disasters (health, environment, financial stability, peace and security) are explained with examples and their presentation techniques are emphasized. Finally, we live in a world of increasing geopolitical rivalry between great powers,in which multilateral cooperation is becoming more difficult. But it requires the necessity of global governance, synchronized action by states with common interests in solving the issues that constitute global bads (climate change, pandemics, nuclear non-proliferation, all problems related to the planet). Each problem that cannot be mitigated or solved cumulatively produces a new set of problems.“Global governance”, which is the main topic of our study, is an important point since there is no single competent institution or world governmental structure to manage disaster risks on a global scale. If the accumulated momentum can be harnessed and mobilized to build this global framework, the providing of global public goods can become a reality. In Chapter 3, governance, collective action issues, and policy challenges, particularly in the development and implementation of environmental policies, are examined and a number of recommendations are offered.