Tokat Müzesi'ndeki bir grup kemik eser
A group of bone artifacts at the Tokat Museum
- Tez No: 857572
- Danışmanlar: PROF. DR. KORKMAZ MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Tokat, Müze, Kemik, İğne, Takı, Roma, Bizans, Tokat, Museum, Bone, Needle, Jewelry, Rome, Byzantium
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma Tokat Müzesi'nde korunan kemik eserleri kapsamaktadır. 41 adet kemik ve 1 adet kemik\ahşap olabilecek eser ile toplamda 42 adet obje inceleme kapsamına alınmıştır. Müzede envantere alınıp girişi yapılan bu eserlerin sayısal çoğunluğunu kazı yoluyla gelen eserler oluşturmaktadır. Çalışma kapsamındaki 42 adet eser teşhir olmayıp müze deposunda muhafaza edilmektedir. Eserlerin çoğunluğunu günlük hayatta kullanılan kemik objeler oluştururken, bu objeler işlevlerine göre benzer örnekler yardımıyla gruplandırılarak başlıklar altında incelenmiştir. Bir tipoloji oluşturmayıp işlevi tam olarak belirlenemeyen eserler ise Diğer Eserler başlığı altında incelenip eserlerin ne olduğu konusunda bir yorum yapılmaya çalışılmıştır. Tüm eserler için katalog, fotoğraflama ve dijital platformlarda çizim çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work includes bone artifacts preserved in Tokat Museum. The finding of 41 bones and 1 bone\wood were included in the scope of the study, as well as 42 resident objects. It consists of the artifacts that came through scraping from these numerical sections, which were taken into the inventory and entered in the museum. 42 works within the scope of the study are not exhibited and are kept in the museum warehouse. While creating bone objects used in daily life, these objects are grouped using similar pictures according to their characteristics and discussed under main headings. The works that do not form a typology and whose function cannot be determined exactly have been examined under the title of Other Works and an interpretation has been made about what the objects are. Catalogue, photography and drawing work on digital platforms for all works have been made.