Sürekli mıtnatıslı doğru akım (PMDC) motorunun bilgisayarla hız kontrolünün gerçekleştirilmesi
Speed control of a permanent magnet direct current (PMDC) motor by using A PC
- Tez No: 85771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNGÖR BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PMDC, Speed Control, PCL-71 IB, PIC16CR57. Page numbers: 68
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
SÜREKLİ MIKNATISLI DOĞRU AKIM (PMDC) MOTORUN BİLCİSA YARLA HIZ KONTROLÜNÜN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ( Yüksek Lisans Tezi ) Abdullah Büyükyıldız GAZI ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AĞUSTOS 1999 ÖZET Bu tezde sürekli mıknatıslı doğru akım motorunun bilgisayar yardımıyla hız kontrolünün gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmada kontrol hızının önemi büyük olduğundan motor hızı PICI6FR57 mikroişlemcisi kullanılarak hesaplanmıştır. Bilgisayarla yapılan bilgi giriş çıkışları ise Advantech firmasının ürettiği PCL-71 1 tipi veri toplama ve kontrol kartının 16 bit dijital giriş çıkış ünitesi ile yapılmıştır. Motor hızının kontrolü bilgisayar tarafından üretilen PWM patternlan kullanılmıştır. Bilgisayar programı quickbasic dilinde yazılmış olup DOS ortamında ve bütün kişisel bilgisayarda çalışabilmektedir. Motor hızı geniş bir hız aralığında kontrol edilebilmektedir. Bilim Kodu : 626.01.01 Anahtar Kelimeler : PMDC, Hız Kontrolü, Bilgisayar, PCL-71 1, PIC16FR57 Sayfa Adedi : 68 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Güngör BAL
Özet (Çeviri)
SPEED CONTROL OF A PERMANENT MAGNET DIRECT CURRENT ( PMDC ) MOTOR BY USING A PC (M.Sc. Thesis ) Abdullah BUYUKYILDIZ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY JUNE 1999 ABSTRACT In this thesis, the speed control of PMDC motor has been implemented by using a PC. Since the speed control is very important, in this study the speed of motor has been computed by PIC16R57 microprocessor. For the input-output information's to the PC, PCL-71 IB data acquisition card produced by Advantech firm has been used. This card has 16 bit digital input-output chanel. The speed control of the motor has been performed by PWM signals produced by a computer. Although the software programme has been developed in Quick Basic language, it can be also used in the DOS environment. Science Code: 626.01.01