Serviksin preinvaziv lezyonları nedeniyle opere edilmiş hastaların değerlendirilmesi, cerrahi sınır pozitif gelen olguların retrospektif incelenmesi
- Tez No: 726393
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ÖGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Servikal kanser, HPV, kolposkopi, LEEP, smear, Cervical cancer, HPV, colposcopy, LEEP, smear
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmada servikal preinvaziv lezyonlar nedenli opere olan hastaların postoperatif patoloji sonuçları ve cerrahi sınırlarının değerlendirilmesi, cerrahi sınır pozitif gelen olguların aldığı ek tedavilerin yeterliliğini analiz etmek amaçlanmıştır. Preinvaziv lezyonlar invaziv servikal kansere progresyon gösterme potansiyeli olması nedenli büyük önem taşımaktadır. Etkin bir şekilde tedavi edilebilmeleri invaziv serviks kanserinin önlenebilir bir kanser olduğunu düşündürmektedir. Bu çalışmada serviks preinvaziv lezyonlarının tedavi şekilleri, postoperatif patolojileri, cerrahi sınır pozitif gelen olguların yönetiminin incelenmesi ve doğru tedavi algoritmasına ulaşılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda servikal preinvaziv lezyonlar nedenli opere olan 404 hastanın demografik özellikleri, smear-HPV durumları, operasyon durumları, postoperatif patolojileri retrospektif olarak incelendi. 18-30 yaş grubunda LSIL smear sitolojisi görülme oranı diğer yaş gruplarından yüksek bulundu. Kolposkopi sonuçlarında 18-40 yaş grubunda HSIL görülme oranı diğer yaş gruplarından yüksekti. 41-60 yaş grubunda ise LSIL görülme oranı diğer yaş gruplarından yüksekti. Konizasyon ile elde edilen materyallerin boyutu LEEP ile elde edilen materyallerden daha büyük bulundu. Preinvaziv lezyon öncesi smear sitolojileri ile HPV tipleri arasında ilişki olduğu görüldü. Benzer şekilde sitolojilerin pozitif marjlarla da ilişkili olduğu görüldü. Kolposkopik biyopsi ile postoperatif patolojiler arasında yüksek korelasyon olduğu gösterildi. HPV ile ilişkisi net olarak gösterilen servikal kanserin önlenebilmesi için öncelikli olarak preinvaziv lezyonların erken dönemde tespit edilmesi gerekmektedir. HPV DNA taramasının yaygınlaştırılması bu açıdan büyük önem arz etmektedir. Preinvaziv lezyonların tedavi sonrası sonuçlarının daha detaylı değerlendirilebilmesi için de daha uzun süreli çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the postoperative pathology results and surgical margins of patients who were operated for cervical preinvasive lesions, and to analyze the adequacy of additional treatments received in cases with positive surgical margins. Preinvasive lesions are of great importance as they have the potential to progress to invasive cervical cancer. It suggests that invasive cervical cancer is a preventable cancer because they can be treated effectively. In this study, it was aimed to examine the treatment modalities of preinvasive cervical lesions, postoperative pathologies, the management of cases with positive surgical margins, and to reach the correct treatment algorithm. For this purpose, demographic characteristics, smear-HPV status, operation status, and postoperative pathologies of 404 patients who were operated for cervical preinvasive lesions in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology were retrospectively analyzed. The incidence of LSIL smear cytology was found to be higher in the 18-30 age group than in other age groups. The incidence of HSIL in the 18-40 age group in colposcopy results was higher than the other age groups. In the 41-60 age group, the incidence of LSIL was higher than the other age groups. The size of the materials obtained by conization was larger than the materials obtained by LEEP. It was observed that there was a relationship between preinvasive smear cytology and HPV types. Similarly, smear cytology was associated with positive margins. It has been shown that there is a high correlation between colposcopic biopsy and postoperative pathologies. In order to prevent cervical cancer, which has a clear relationship with HPV, preinvasive lesions should be detected in the early period. The dissemination of HPV DNA screening is of great importance in this respect. Longer-term studies are needed to evaluate the post-treatment results of preinvasive lesions in more detail.