Kazak haber sitelerinde Ocak Olayının sunumu: Kazinform ve The Qazaq Times örneği
Presentation of the January Incident on Kazakh news sites: The example of Kazinform and The Qazaq Times
- Tez No: 857935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA LİVBERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ocak Olayı, protesto haberleri, medya demokrasisi, söylem analizi, The Qazaq Times, Kazinform, January Incident, protest news, media democracy, discourse analysis, The Qazaq Times, Kazinform
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Medya, siyasetin şekillenmesinde önemli bir araç olarak kabul edilmekte ve politik aktörler, medyayı kullanarak politikalarını tanıtmak, halkı bilgilendirmek ve destek kazanmak amacıyla aktif bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, medyanın siyasetle etkileşimi büyük bir öneme sahiptir. Öte yandan, medyanın siyasi olayları raporlama, yorumlama ve şekillendirme rolü belirleyicidir. Haber seçimi ve sunumu, medya kuruluşlarının siyasi gündemi belirleme potansiyeli taşır. Bu nedenle, medya siyasetle karşılıklı etkileşim içindedir, birbirlerini etkileyerek politik atmosferi şekillendirirler. Kazakistan'daki Ocak Olayı, medyanın siyasi olayları algılama ve yansıtma sürecini anlamak açısından önemli bir kontekst sunmaktadır. Medyanın, olayların seyrini şekillendirme, yorumlama ve izleyicilere aktarma sürecindeki rolü büyük bir etkileyicidir. Söylemsel analiz yöntemi, bu haberlerin dilini, vurgularını ve kullanılan retorikleri inceleyerek medyanın siyasi olayın algılanışını daha derinlemesine anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The media is considered an important tool in shaping politics, and political actors play an active role in promoting their policies, informing the public and gaining support by using the media. In this context, the interaction of the media with politics is of great importance. On the other hand, the role of the media in reporting, interpreting and shaping political events is decisive. The selection and presentation of news has the potential to determine the political agenda of media organizations. Therefore, the media are in mutual interaction with politics, they shape the political atmosphere by influencing each other. The January Incident in Kazakhstan provides an important context for understanding the process of media perception and reflection of political events. The role of the media in the process of shaping, interpreting and transmitting the course of events to the audience is a great influencer. The method of discursive analysis will help us to understand the media's perception of the political event in more depth by examining the language, accents and rhetoric used in these news reports.