Hemşirelerin psikiyatrik hastalıklara yönelik damgalama düzeyleri
Stigma levels of nurses towards psychiatric diseases
  1. Tez No: 858131
  2. Yazar: SABAHAT KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, Psikiyatrik Hastalıklar, Damgalama, Sağlık Hizmeti, Hemşire, Attitude, Psychiatric Diseases, Stigma, Healthcare, Nurse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hizmetlerinde İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada hemşirelerin psikiyatrik hastalıklara karşı damgalama düzeylerinin belirlenmesi ve tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaç doğrultusunda hemşirelerden Sağlık Çalışanları için Ruhsal Hastalıklara Yönelik Damgalama Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini 255 hemşire oluşturmaktadır. Çalışmada elde edilen verilerin normal dağılıma uyum sağladıkları belirlenmiştir ve bu nedenle verilerin analizlerinde tek faktörlü varyans analizi ve Bağımsız t testi kullanılmıştır. Hemşirelerin damgalama düzeyleri ve tutumları için ise betimsel istatistiklerden yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmada verilerin analizi sonucunda belirlenen üç alt boyut için de katılımcıların en fazla“kararsızım”yanıtını verdikleri ve demografik değişkenlerin üç alt boyut için de anlamlı bir farklılık meydana getirmediği tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuçlar: Çalışmanın sonucunda katılımcıların damgalama düzeylerinin orta seviyede olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu çalışmada demografik değişkenlerin tutum ve davranışlar üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the stigma levels of nurses towards psychiatric diseases and to examine their attitudes. Materials and Methods: For this purpose, nurses were asked to data were collected using the Mental Illness Stigma Scale. The sample of the study consists of 255 nurses. It was determined that the data obtained in the study conformed to the normal distribution, and therefore, single-factor analysis of variance and independent T test were used in the analysis of the data. Descriptive statistics were used for the nurses' stigmatization levels and attitudes. Findings: As a result of the analysis of the data in the study, it was determined that the participants mostly answered“I am undecided”for the three sub-dimensions determined and the demographic variables did not cause a significant difference for the three sub-dimensions (p>0.05). Results: As a result of the study, the stigma levels of the participants were found to be average. In this study, It was also determined that demographic variables did not have a significant effect on attitudes and behaviors.