1,3,4-oksadiazol temelli biyoaktif moleküllerin sentezi ve biyolojik aktivite çalışmaları
Synthesis and biological activity investigations of 1,3,4-oxadiazole base bioacti̇ve molecules
  1. Tez No: 858429
  2. Yazar: MUSTAFA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksadiazol, hidrazit, indol, antimikrobial, antikanser, Oxadiazole, hydrazide, indole, antimicrobial, anticancer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasının ilk aşamasında, karboksilik asit ve ester başlangıç materyallerinden açil hidrazit bileşikleri (1a-k) hazırlandı. Bu bileşiklerin karbondisülfür ile bazik ortamdaki reaksiyonu sonucunda 5-aril-1,3,4-oksadiazol-2-thion türevleri (2a-2k) iyi verimle sentezlendi. Sentezlenen moleküllerin yapıları FT-IR, 1H-NMR ve 13C APT-NMR gibi spektroskopik teknikler kullanılarak aydınlatıldı. Bu çalışmanın ikinci aşamasında bu bileşiklerin disk düfüzyon yöntemi kullanılarak antimikrobiyal aktiviteleri incelenmiştir. Bu maddelerin Gr (-) bakterilere kıyasla Gr (+) bakteriler üzerinde daha etkili bir aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. SH-SY5Y nöroblastoma hücre hattı kullanılarak antikanser aktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Hem antimikrobiyal hem de antikanser aktivite çalışmalarında indol halkası içeren 2a ve 2k moleküllerin etkin oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first stage of this thesis study, acyl hydrazide compounds (1a-k) were prepared from carboxylic acid and ester starting materials. As a result of the reaction of these compounds with carbon disulfide in a basic environment, 5-aryl-1,3,4-oxadiazole-2-thion derivatives (2a-2k) were synthesized in good yield. The structures of the synthesized molecules were elucidated using spectroscopic techniques such as FT-IR, 1H-NMR and 13C APT-NMR. In the second stage of this study, the antimicrobial activities of these compounds were examined using the disk diffusion method. It has been determined that these substances show more effective activity on Gr (+) bacteria than on Gr (-) bacteria. Anticancer activity studies were performed using the SH-SY5Y neuroblastoma cell line. 2a and 2k molecules containing indole rings have been found to be effective in both antimicrobial and anticancer activity studies.