Siyasal ikna bağlamında Türkiye'de seçim şarkıları: 1980 öncesi ve sonrası karşılaştırmalı bir analiz
Election music in Turkey in the context of political persuasion: A comparative analysis before and after 1980
- Tez No: 859121
- Danışmanlar: PROF. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Rıza Üretimi, Siyasal İletişim, Siyasal İkna, Seçim Şarkıları, 1980 Öncesi ve Sonrası, Consent Production, Political Communication, Political Persuasion, Selection Songs, Before and After 1980
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Kişinin duygu ve düşüncelerini karşıdakine iletme araçlarından biri olan müziğin gücünü siyasette de hissetmek mümkündür. Tarihte iktidar veya muhalefet partisi tarafından kullanılan, bazen kendi lider veya ideolojilerine övgü, bazen de rakip parti veya liderlerine yergi içeren seçim şarkılarını sadece duyulan sesler olarak değerlendirmemek gerekir. Bu sesler toplumu harekete geçirecek, onların fikirlerini değiştirecek, kişinin partiye karşı sempati veya antipati duymasını sağlayacak boyutlarda etki yaratabilmektedir. Bu nedenle siyasi partiler veya adaylar, seçim şarkılarını büyük bir özenle ve titizlikle belirlemektedirler. İki farklı disiplin olan iletişim ve müzikoloji bilgilerinin birleşmesiyle oluşan bu disiplinler arası çalışmada, Türkiye'de siyasal ikna bağlamında kullanılan seçim şarkıları ele alınmıştır. 1965-2023 yılları arasında gerçekleşen seçimlerde birçok parti tarafından kullanılan 30 seçim şarkısı içerik analizi aracılığıyla incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Türkiye'de 1980 öncesi ve sonrasında siyasi partilerin seçim kampanyaları çalışmalarında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Yaşanılan çağın gereklerine göre tüm gelişmelere ayak uydurmak zorunda olan siyasi partilerin, yıllar geçtikçe kullandıkları seçim şarkılarının da değişime uğradığı görülmüştür. Şöyle ki, 1980 öncesi seçim şarkıları daha çok ideolojik ağırlıklı iken, 1980 sonrasında ise döneme damgasını vurmuş popüler şarkılar giderek ağırlık kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is possible to feel the power of music, which is one of the means of conveying one's feelings and thoughts to the other, in politics. Election songs used by the ruling or opposition party in history, which sometimes praise their own leader or ideologies, and sometimes criticize the rival party or their leaders, should not be regarded as just voices heard. These voices can create an effect that will mobilize the society, change their minds, and make people feel sympathy or antipathy towards the party. For this reason, political parties or candidates determine their election songs with great care and diligence. In this interdisciplinary study, which is formed by the combination of two different disciplines, communication and musicology, election songs used in the context of political persuasion in Turkey are discussed. 30 election songs used by many parties in the elections held between 1965 and 2023 were analyzed by content analysis method. According to the findings, it has been determined that there are differences in the election campaigns of political parties before and after 1980 in Turkey. It has been observed that the political parties, which have to keep up with all the developments according to the requirements of the age, have also undergone changes in the election songs they use over the years. Namely, while election songs before 1980 were mostly ideological, after 1980 popular songs that left their mark on the period gradually gained weight.