Acil servise ayaktan baş ağrısı ile başvuran hastalardan istenen beyin tomografisi sonuçlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 859204
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET AL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Baş ağrısı, Demografi, Emergecny Department, Headache, Demography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Acil servise travmatik olmayan baş ağrısı şikayeti ile başvuran hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, kronik rahatsızlıkları), eşlik eden şikayetleri, nöro görüntüleme durumları, konsültasyon ihtiyaçlarını ve tespit edilen patolojik durumları araştırmak Bu çalışma Haziran 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Acil Tıp kliniği yeşil alana baş ağrısı şikayeti ile başvurmuş hastalar üzerinde yapılan retrospektif bir çalışmadır. Hastaların demografik yapıları, nöro görüntülemeleri ve tespit edilen patolojik durumları karşılaştırılmıştır. Çalışmamıza %38,33'i erkek, %61,67'si kadın 4908 hasta dahil edilmiştir. Yaş ortalaması 42,34±16,13'tür. Mevsimsel dağılım ilkbahar aylarında 1174 (%23,92), yaz aylarında 1198 (%24,41), sonbahar aylarında 1409 (%28,71), kış aylarında 1127 (%22,96) bulunmuştur. Ek şikayetleri, şikayeti olmayan 3.694 (%75,28), gribal Semptomlar 302 (%6,15) bulantı 311 (%6,34) olmuştur. İstenen tetkik dağılımları 3814 (%77,71) hastadan tetkik istenmemiş, 1092 (%22,25) hastadan Kontrasız BT, 2 (%0,04) hastadan Kontraslı BT istenmiştir. Patoloji sonuç dağılımları; Normal 1.032 (%89,35), Ödem 2 (%0,17), Kanama 7 (%0,61), İskemik Enfarkt 3 (%0,26), Kitle 19 (%1,65), Sinüzit 91 (%7,88) ve Hidrosefali 1 (%0,09) olarak belirlenmiştir. Yeşil alana başvuran travma dışı baş ağrılarının çok büyük bir kısmında acil patoloji görülmemesine rağmen sık nöro görüntüleme yapılarak maliyet etkin bir tanı tedavi protokolü uygulanamamaktadır. Yaşın artması ile beraber nöro görüntüleme talebi artmakta olup herhangi bir klinik anlamlı sonuç görülememiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to examine the demographic characteristics (age, gender, chronic diseases) and accompanying complaints of patients who presented to the emergency department with non-traumatic headache complaints. Additionally, the study will assess the neuroimaging conditions, consultation needs, and identified pathological problems of these patients. This study is a retrospective analysis conducted on patients who presented to the outpatient clinic of Istanbul Medeniyet University Professor Doctor Süleyman Yalçın City Hospital Emergency Medicine Clinic with complaints of headache from June 2022 to June 2023. A comparison was made between the demographic structures, neuroimaging, and identified pathological states of the patients. Our study comprised a total of 4908 patients, with 38.33% being male and 61.67% being female. The mean age is 42.34 with a standard deviation of 16.13. The seasonal distribution was as follows: 1174 (23.92%) in spring, 1198 (24.41%) in summer, 1409 (28.71%) in autumn, and 1127 (22.96%) in winter. The number of patients has no other complaints was 3,694, which accounted for 75.28% of the total. Among these complaints, 302 (6.15%) were related to flu symptoms, while 311 (6.34%) were related to nausea. The distribution of requested examinations is as follows: 77.71% of patients (3814 individuals) did not seek any examination, 22.25% of patients (1092 individuals) requested a Non- Contrast CT, and only 0.04% of patients (2 individuals) requested a Contrast CT. The distribution of pathology results is as follows: normal 1,032 cases (89.35%), edema 2 cases (0.17%), hemorrhage 7 cases (0.61%), ischemic infarct 3 cases (0.26%), Mass 19 cases (1.65%), Sinusitis 91 cases (7.88%), and Hydrocephalus 1 case (0.09%). While most non-traumatic headaches that affect the outpatient clinic of emergency department do not show any immediate signs of pathology, it is not feasible to use frequent neuroimaging for a cost-effective diagnostic and treatment approach. Neuroimaging demand rises with age, however no clinically significant findings have been detected.