Anneden algılalan narsisizm ile ilişki doyumu, ideal benlik, gerçek benlik ve romantik ilişki obsesyon ve kompulsiyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between narcissism perceived from the mother and relationship saticfaction, ideal self, real self and romantic relationship focused obsessions and compulsions
- Tez No: 859216
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDEH FARAJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Anneden Algılanan Narsisizm, İdeal-Gerçek Benlik, Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları, İlişki Doyumu, Narcissism, Maternal Narcissism, Ideal-Real Self, Romantic Relationship Obsessions and Compulsions, Relationship Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın temel amacı anneden algılanan narsisistik özelliklerin ilişki doyumuna etkisinde gerçek benlik, ideal benlik ve romantik ilişki obsesyon ve kompulsiyonların aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi basit seçkisiz yöntem ile belirlenmiş olup, araştırma Türkiye'de yaşayan 18-45 yaş arası 278 (%65.9) kadın ve 144 (%34.1) erkek olmak üzere toplam 422 gönüllü katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Kişisel Bilgiler Formu, Anneden Algılanan Narsisizm Ölçeği (AANÖ), İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ), İdeal-Gerçek Benlik Kavramı Ölçeği (İGBKÖ), Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği (RİOKÖ) uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 27 ve Lisrel 8.51 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçekler arasındaki ilişki düzeyi ve yönü, Pearson Korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca, ölçeklerin demografik değişkenlere göre farklılıklarını anlamak amacıyla Bağımsız Gruplar t-testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Yordayıcılık analizi için Çoklu Doğrusal Regresyon yöntemi tercih edilmiştir. Yapısal eşitlik modeli kurulması amacıyla Lisrel programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre anneden algılanan narsisizm arttıkça ilişki doyumu azalmaktadır. Gerçek benlik ise anneden algılanan narsisizm ile ilişki doyumu arasındaki ilişkiye kısmı aracılık etmektedir. Anneden algılanan narsisistik özellikler arttıkça idealize edilen benlik ve ilişkiye yönelik obsesyon ve kompulsiyonlar da artmaktadır. Demografik bilgiler açısından bakıldığında ise kadınların annelerinden algıladıkları narsisistik özellikler erkeklerinkinden daha fazladır. Ayrıca yaş, algılanan gelir durumu, medeni durum ve eğitim durumuyla ilişki doyumu, romantik ilişki odaklı obsesyon-kompulsiyon ve gerçek-ideal benlik arasında anlamlı ilişki ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada elde edilen bulgular literatürdeki farklı çalışmalarla tartışılmıştır. Sonuç olarak annelerinin narsisistik özelliklerine maruz kalan bireyler romantik ilişkilerinde zorlanabilmekte, ayrıca kendisinin maruz kaldığı yüksek beklentiler sebebiyle idealize edilmiş benliği arttıkça ilişkisine yönelik obsesif-kompulsif semptomları artarak ilişki doyumunu azaltabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the mediating role of real self, ideal self, and romantic relationship obsessions and compulsions in the impact of narcissistic characteristics perceived from the mother on relationship satisfaction. The sample of the research was determined through a simple random method, and the research was conducted with a total of 422 volunteer participants, 278 (65.9%) women and 144 (34.1%) men, aged 18-45, living in Turkey. Personal Information Form, Perceived Maternal Narcissism Scale (PMNS), Relationship Satisfaction Scale (RSS), Ideal-Real Self-Concept Scale (IRSCS), Romantic Relationship Obsessions and Compulsions Scale (RROCS) were administered to the participants. The data obtained from the research were analyzed using SPSS 27 and Lisrel 8.51 programs. The level and direction of the relationship between the scales were examined using Pearson Correlation analysis. Additionally, Independent Samples t-test and ANOVA tests were employed to understand differences in scales based on demographic variables. Multiple Linear Regression method was preferred for predictive analysis. Lisrel program was used to establish a structural equation model. According to the research findings, as perceived narcissism from the mother increases, relationship satisfaction decreases. The real self partially mediates the relationship between narcissism perceived from the mother and relationship satisfaction. As the narcissistic characteristics perceived from the mother increase, obsessions and compulsions regarding the idealized self and the relationship also increase. In terms of demographic information, the narcissistic characteristics that women perceive from their mothers are higher than those of men. Additionally, significant relationships were found between age, perceived income status, marital status, and educational background with relationship satisfaction, romantic relationship-focused obsessions-compulsions, and real-ideal self. The findings of this study have been discussed in comparison with various studies in the literature. As a result, individuals who are exposed to their mothers' narcissistic characteristics may have difficulty in their romantic relationships. Moreover, as their idealized self increases due to high expectations placed on themselves, obsessive-compulsive symptoms related to their relationships may intensify, ultimately reducing relationship satisfaction.