Argümantasyon destekli akran öğretimi yönteminin öğrencilerin akademik başarıları ve fene yönelik motivasyonlarına etkisi
The effect of argumentation-supported peer education method on students' academic achievement and science motivation
  1. Tez No: 859222
  2. Yazar: BÜŞRA ŞEKER KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: argümantasyon destekli akran öğretimi, fen bilimleri eğitimi, akademik başarı, fen öğrenme motivasyonu, argumentation supported peer teaching, science education, academic achievement, science learning motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ortaokul 7. sınıf fen bilimleri dersinde“Işığın Madde ile Etkileşimi”konusunun öğretiminde argümantasyon destekli akran öğretimi yönteminin kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarına ve fen öğrenme motivasyonuna etkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırmada yarı-deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yürütülmüştür. Çalışma grubunu, Erzurum Palandöken ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Uygulamada iki şubedeki toplam 66 öğrenci yer almaktadır.“Maddenin Işık ile Etkileşimi”konusunun öğretiminde uygulama dört hafta sürmüştür. Deney grubuna Argümantasyon Destekli Akran Öğretimi Yöntemi (ADAÖY) uygulanırken, kontrol grubuna MEB'in öğretim programı uygulanmıştır. Araştırmanın veri toplama araçlarını akademik başarı testi ve fen öğrenmeye yönelik motivasyon ölçeği (FÖYMÖ) oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel analizi için bağımsız örneklem t-testi ve ANCOVA testleri kullanılmıştır. Ders esnasında kullanılan argümantasyon etkinliklerinden elde edilen veriler nitel olarak yorumlanmıştır. Bulgular: Araştırma, akademik başarı açısından gruplar arasında farkın oluştuğunu ve deney grubundaki bu farkın akademik başarıyı açıkladığını göstermektedir. Akademik başarı ön testinde deney ve kontrol gruplarının dağılımı homojendir. Uygulama sonrasında deney grubunda akademik başarı açısından farklılık bulunmuştur. Öğrencilerin fen öğrenme motivasyonu ise deney grubunun lehine küçük bir fark ile artış olduğunu göstermektedir. Ancak öğrencilerin fen öğrenme motivasyonlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişimden bahsetmek mümkün değildir. Sonuçlar: Argümantasyon destekli akran öğretimi yönteminin“Işığın Madde ile Etkileşimi”konusunda, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarısını artırdığı görülmektedir. Öğrencilerin fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarında ise küçük bir farklılık oluşmakla birlikte yöntemin büyük bir etkisinden söz edilmemektedir. Ders süresince yapılan argümantasyon ve akran öğretimi etkinlikleri değerlendirildiğinde, öğrencilerin etkinlikleri özenle yaptıkları kendilerine sorulan soruları çoğunlukla doğru yanıtladıkları, uygulamalara ilgilerinin yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this resarch is to investigate at the academic achievement and science learning motivation of the students by using the 'Argumentation model planned as integrated with Peer Teaching' in the teaching of the“Interaction of Light with Matter”course in the 7th grade Science course. Method: The method of the research was determined as the quasi-experimental method. The experimental part of the research was carried out in the second semester of the 2022-2023 academic year. The study group consists of 7th grade students studying at a secondary school in Erzurum Palandöken district. There were 66 students in total participated in two branches in the application. In teaching the subject of“Interaction of Matter with Light”, the application lasted for four weeks. While the Argumentation Supported Peer Teaching Method was applied to the experimental group, the curriculum of the Ministry of Education was applied to the control group. The research data collection tools were the academic achievement tests and the motivation scale for learning science. Independent sample t-test and ANCOVA tests were used for the quantitative analysis of the study. The data obtained from the argumentation activities used during the lesson were interpreted qualitatively. Findings: When the research is evaluated quantitatively; it shows that there is a difference between the groups in terms of academic achievement and this difference in the experimental group explains the academic achievement. In the academic achievement pre-test, the distribution of the experimental and control groups was homogeneous. After the application, a difference was found in terms of academic achievement in the experimental group. The students' motivation to learn science shows that there is an increase in favor of the experimental group with a small difference. However, contrary to the method used, it is not possible to talk about a major change in students' motivation to learn-science. Results: It is seen that the Argumentation Supported Peer Teaching Method increases the academic success of secondary school 7th grade students in the subject of“Interaction of Light with Matter”. Although there is a small difference in students' motivation towards learning science, there is no significant effect of the method. When the argumentation and peer teaching activities during the course were evaluated, it was seen that the students did it diligently, mostly answered correctly and showed interest.