Sınıf öğretmenlerinin öğretme motivasyonları ile sorgulama becerilerinin incelenmesi
An investigation of classroom teachers' teaching motivation and inquiry skills
- Tez No: 859258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ARİF KIRKIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretme Motivasyonu, Sorgulama Becerileri, Sınıf Öğretmenleri, Teaching Motivation, Inquiry Skills, Classroom Teachers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin öğretme motivasyonları düzeyleri ile sorgulama becerileri düzeylerinin ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Bu araştırmada karma araştırma modellerinden sıralı karma desen kullanılmıştır. Nicel yöntem ilişkisel tarama, nitel yöntem durum çalışmasıdır. Araştırmanın nicel örneklemi 2022- 2023 eğitim öğretim yılında Küçükçekmece'de çalışan 412sınıf öğretmeni,nitel çalışma grubu ise 8 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Nicel verilerin toplanmasında; Kişisel Bilgi Formu,Evin Gencel ve Güzel Candan tarafından uyarlanan“Öğretme MotivasyonuÖlçeği (ÖMÖ)'' ile Erdoğdu ve Kırkıç tarafından uyarlanan ”Öğretmen Zihinsel Sorgulama Alışkanlıkları Ölçeği(ÖZSA)" kullanılmıştır. Nicel veriler; t- testi, pearsonkorelasyon ve çoklu doğrusal regresyon ile analiz edilmiştir. Nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Nitel veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, sınıf öğretmenlerinin öğretme motivasyonu ve içsel motivasyonunun kısmen yüksek, dışsal motivasyonunun kısmen düşük olduğu sonucu elde edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin sorgulama becerileri alt boyutlarından derin anlayışa değer vermenin kısmen yüksek, karar verme ve belirsizliği hoş görmenin kısmen yüksek, farklı bakış açıları edinme ve sistematik olarak daha odaklanan sorular sormanın yüksek olduğu tespit edilmiştir.Nitel bulgularda dört temaya ulaşılmıştır. Bu temaların altında dokuz kategoride kodlar toplanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin öğretme motivasyonunun, öğretmen dışından kaynaklı faktörlerden daha çok etkilendiği belirlenmiştir. Mesleki gelişim çalışmalarına katılmanın; mesleki gelişimi sağlama, öğrenciye dolaylı katkısı, teknoloji ve materyali iyi kullanma, değişen bilgiyi takip etme ve kişisel gelişime katkısı açısından öğretme motivasyonunu artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerin zihinsel sorgulama becerilerini aldıkları eğitimin, bulundukları ortamın, yetiştiği aile ortamının etkilediği belirlenmiştir. Öğretmenin öğretme motivasyonu yüksekse, zihinsel sorgulama becerilerinin de yüksek olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine primary school teachers' levels of teaching motivation and inquiry skills and the factors affecting them. In this study, sequential mixed design, one of the mixed research models, was used. The quantitative method is correlational survey and the qualitative method is case study. The quantitative sample of the research consists of 412 classroom teachers working in Küçükçekmece in the 2022-2023 academic year, and the qualitative study group consists of 8 classroom teachers. In the collection of quantitative data; Personal Information Form,“Teaching Motivation Scale”adapted by Evin Gencel and Güzel Candan, and“Teacher Mental Inguiry Habits Scale (T-IHMS)”adapted by Erdoğdu and Kırkıç were used. Quantitative data; Analyzed by t-test, pearson correlation and multiple linear regression. Qualitative data were obtained with a semi-structured interview form. Qualitative data were analyzed by content analysis method. According to the results obtained in the research, it was concluded that classroom teachers' teaching motivation and intrinsic motivation were partially high and their extrinsic motivation partially low. It has been determined that the questioning skills of the classroom teachers are partly high to value deep understanding, partly to make decisions and to tolerate uncertainty, to take different perspectives and systematically ask more focused questions. Four themes were reached in the qualitative findings. Codes were collected in nine categories under these themes. It has been determined that classroom teachers' teaching motivation is more affected by factors originating from outside the teacher. Participating in professional development work; It has been concluded that it increases the motivation to teach in terms of professional development, contribution to the student, good use of technology and material, following the changing information and personal development. It has been determined that the education, the environment in which the classroom teachers receive their mental inquiry skills, and the family environment in which they grow up affect them. It has been determined that if the teacher's motivation to teach is high, their mental questioning skills will also be high.