David George Ritche'nin siyaset felsefesinde özgürlük ve eşitlik üzerine bir inceleme
An examination of David George Ritchie's political philosophy on freedom and equality
- Tez No: 859276
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTSİ KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Adalet, Özgürlük, Eşitlik, Hoşgörü, Ahlak, Justice, Freedom, Equality, Tolerance, Morality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı öncelikle düşünce tarihi içerisinde özgürlük ve eşitlik gibi temel kavramların önemini ortaya koyarak, seçkin bir İskoç filozofu olan David George Ritche (1853-1903)'nin siyaset felsefesinde bu iki kavrama yaklaşımını ve bu kavramları değişik bir bakış açısıyla nasıl tahlil ve tenkit ettiğini incelemektir. Çalışmanın ilk bölümünde Ritche'nin yaşamı ve eserleri; ikinci bölümde ise özgürlük ve eşitlik kavramlarının Ritche'nin siyaset felsefesi düşünceleri ışığında nasıl bir karşılık bulduğu incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmadan elde edilen bulgular detaylı bir şekilde değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is, first of all, to reveal the importance of basic concepts such as freedom and equality in the history of thought, and to examine how David George Ritchie (1853-1903), an outstanding Scottish philosopher, approached these two concepts in political philosophy and how he analyzed and criticized these concepts from a different perspective. The first part of the study includes Ritchie's life and works. In the second part, it is examined how the concepts of freedom and equality correspond in the light of Ritchie's political philosophy thoughts. In the conclusion section, the findings obtained from the study were evaluated in detail.