Örgütsel çevikliğin dönüştürücü liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişkide aracı rolü: Mısır şirketleri üzerine bir araştırma
The mediating role of organizational agility in the relationship between transformational leadership and job satisfaction: A study on Egyptian companies
  1. Tez No: 859367
  2. Yazar: MELİS KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENSARİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Örgütsel Çeviklik, İş Tatmini, Mısır Şirketleri, Transformational Leadership, Organizational Agility, Job Satisfaction, Egyptian Companies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı, Mısır şirketlerinde örgütsel çevikliğin dönüştürücü liderlik ve iş tatmini arasındaki aracı rolünü açıklamaktır. Araştırmanın örneklemini Mısır'da farklı sektörlerde çalışan 412 kişi oluşturmuştur. Veriler elektronik ortamda anket yoluyla toplanmıştır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Dönüştürücü Liderlik Ölçeği, Örgütsel Çeviklik Ölçeği ve İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. SPSS ve AMOS programları kullanarak veriler analiz edilmiştir. Çalışma verilerinin analizinde betimsel istatistik ve yapısal eşitlik modellemesi gibi nicel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma bir dizi sonuca ulaştı; çalışma, dönüştürücü liderliğin, örgütsel çevikliğin ve iş tatmininin yüksek düzeylerde olduğu sonucuna varmıştır. Çalışanların dönüştürücü liderlik algıları cinsiyete bağlı olarak farklaşmaktadır fakat örgütsel çeviklik ve iş tatmini cinsiyete bağlı olarak farklaşmamaktadır. Dönüştürücü liderlik ve örgütsel çeviklik yaşa göre farklılık göstermektedir. Ancak iş tatmini yaşa bağlı olarak farklaşmamaktadır. Dönüştürücü liderlik, örgütsel çeviklik ve iş tatmini eğitim durumuna bağlı olarak farklaşmaktadır. Dönüştürücü liderlik ve iş tatmini medeni durumuna bağlı olarak farklaşmaktadır. Ancak örgütsel çeviklik medeni durumuna bağlı olarak farklaşmamaktadır. Örgütsel çeviklik ve iş tatmini maddi durumuna bağlı olarak farklaşmaktadır. Ancak dönüştürücü liderlik maddi durumuna bağlı olarak farklaşmamaktadır. Dönüştürücü liderlik, örgütsel çeviklik ve iş tatmini çalışma deneyimine göre farklılık göstermemektedir. İş tatmini çalışma tipine göre farklılık göstermektedir. Ancak dönüştürücü liderlik ve örgütsel çeviklik çalışma tipine göre farklılık göstermemektedir. Dönüştürücü liderlik, örgütsel çeviklik ve iş tatmini arasında genellikle pozitif ve anlamlı bir ilişkilerinin olduğunu göstermektedir. Ayrıca, örgütsel çevikliğin, dönüştürücü liderlik ve iş tatmini arasındaki ilişkide aracı bir rol oynadığı bulunmuştur. Yani, örgütsel çevikliğin yüksek olduğu durumlarda, dönüştürücü liderliğin iş tatmini üzerine olan etkisi daha da artar ve derinleşir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the mediating role of organizational agility in the relationship between transformational leadership and job satisfaction in Egyptian companies. The sample of the study consisted of 412 people working in different sectors in Egypt. The data were collected electronically through a questionnaire. The Personal İnformation Form, Transformational Leadership Scale, Organizational Agility Scale, and Job Satisfaction Scale were used to collect the study data. Data were analyzed using SPSS and AMOS programs. In the analysis of study data, quantitative analysis methods such as descriptive statistics and structural equation modeling were used. The study arrived at a set of findings; the study concluded that transformational leadership, organizational agility, and job satisfaction are at high levels. Transformational leadership shows differences according to gender. However, there are no differences in organizational agility and job satisfaction due to gender. Transformational leadership and organizational agility show differences according to age. However, job satisfaction does not show differences according to age. Transformational leadership, organizational agility, and job satisfaction show differences according to educational status. Transformational leadership and job satisfaction show differences according to the social status. However, organizational agility does not show differences according to the social status. Organizational agility and job satisfaction show differences according to financial status. However, transformational leadership does not show differences according to financial status. Transformational leadership, organizational agility, and job satisfaction do not show differences according to work experience. Job satisfaction shows differences according to the type of employee. However, transformational leadership and organizational agility do not show differences according to the type of employee. In general, there is a positive relationship between transformational leadership, organizational agility, and job satisfaction. In addition, organizational agility plays a mediating role in the relationship between transformational leadership and job satisfaction. In other words, when organizational agility is at a high level, the impact of transformational leadership on job satisfaction increases and deepens.