The impact of digital transformation on competitive advantage: Themediating role of organizational agility
Dijital dönüşümün rekabet avantajı üzerindeki etkisi: Kuruluşsal çevikliğin aracılık rolü
- Tez No: 1004837
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL ESİN DELİPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rekabetçi avantaj, Sayısal dönüşüm, Stratejik yönetim, Örgütsel çeviklik, Competitive advantage, Digital transformation, Strategic management, Organizational agility
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, örgütsel çevikliği aracı faktör olarak kullanarak, dijital dönüşümün (DT) rekabet avantajı (KA) üzerindeki etkisini incelemektedir. Dijital dönüşüm sektörleri hızla yeniden şekillendirdiğinden, işletmeler sadece dijital teknolojileri uygulamakla kalmayıp, piyasa değişikliklerine yanıt vermenin çevik bir yolunu da geliştirmek zorundadırlar. Duyarlılık, yetkinlik, esneklik ve hız, dijital girişimlerin etkinliğinin artmasını destekleyebilecek örgütsel çevikliğin dört boyutu olarak önerilmektedir. DT ve rekabet gücü üzerine küresel olarak önemli miktarda araştırma yapılmış olmasına rağmen, örgütsel çevikliğin benzersiz bir aracı etki gösterebileceği Libya gibi kaynak kısıtlı, siyasi olarak istikrarsız ortamlarda ampirik kanıtlar azdır. Bu çalışma, Libya petrol endüstrisinde örgütsel çeviklik yoluyla rekabet avantajı yaratmada dijital dönüşümün rolünü inceleyerek bu araştırma boşluğunu doldurmaktadır. Libya'nın Trablus kentindeki dört petrol şirketinden 322 yönetici tarafından doldurulan yapılandırılmış bir anketle nicel bir araştırma tasarımı uygulanmıştır. Veriler, dijital dönüşümü, örgütsel çevikliği ve rekabet avantajını ölçen 5 puanlık Likert ölçekli bir anket kullanılarak toplanmıştır. Tüm değişkenlerin analizi için SPSS yazılımı, tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Örgütsel çeviklik, alt boyutlarının 13 maddesi üzerinden değerlendirilirken, dijital dönüşüm ve rekabet avantajı sırasıyla 5 ve 7 madde üzerinden değerlendirilmiştir. Bulgular, dijital dönüşümün rekabet avantajını hem doğrudan hem de dolaylı olarak olumlu etkilediğini ve örgütsel çevikliğin ikisi arasında önemli bir aracı olduğunu göstermektedir. Modelin örgütsel çeviklikteki varyansın yaklaşık %30'unu ve rekabet avantajındaki varyansın %28'ini açıklamasıyla dört hipotezin (H1-H4) tamamı doğrulanmıştır. Bu sonuçlar, örgütsel çevikliğin dijital yetenekleri sürdürülebilir bir avantaja dönüştürdüğü fikrine teorik destek sağlamakta ve dinamik pazarlarda dijital ve çevik yöntemlerle rekabet gücünü artırmayı hedefleyen şirketler için pratik tavsiyeler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of digital transformation (DT) on competitive advantage (CA), with organizational agility as a mediating factor. Since digital transformation is quickly re-orchestrating industries, businesses cannot just implement digital technologies but will need to build an agile mode of responding to market changes. Responsiveness, competency, flexibility, and quickness are suggested as the four dimensions of organizational agility that can support the rise in the effectiveness of digital initiatives. Although a significant body of research on DT and competitiveness has been conducted globally, empirical evidence is scarce in resource-constrained, politically unstable settings such as Libya, where organizational agility can exert a unique mediating effect. This study fills this research gap by examining the role of digital transformation in creating competitive advantage via organizational agility within the Libyan oil industry. A quantitative research design is applied, with a structured questionnaire completed by 322 managers from four oil companies in Tripoli, Libya. The data are gathered using a 5-point Likert-scale survey that measures digital transformation, organizational agility, and competitive advantage. The SPSS software is used to analyse all the variables using descriptive and inferential statistics. Organizational agility is rated on 13 items of its sub-dimensions, whereas digital transformation and competitive advantage are rated on 5 and 7 items, respectively. The findings indicate that digital transformation positively affects competitive advantage both directly and indirectly, and organizational agility is a key mediator between the two. All four hypotheses (H1-H4) were confirmed as the model accounted for about 30% of the variance in organizational agility and 28% in competitive advantage. These results provide theoretical support for the idea that organizational agility translates digital capabilities into sustained advantage, and practical advice for companies aiming to amplify competitiveness through digital and agile methods in dynamic markets.