Dijital dönüşümün örgütsel dinamikler üzerindeki etkileri
The effects of digital transformation on organizational dynamics
- Tez No: 823941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TAŞGİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Liderlik, Organizasyonel Yapı, Dinamik Yetenekler, Stratejik Çeviklik, Digital Transformation, Leadership, Organizational Structure, Dynamic Abilities, Strategic Agility
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Yaşadığımız çağda gündemi; 'yapay zekâ', 'robotlar', 'metaverse', 'bulut teknolojileri', 'nesnelerin interneti', 'akıllı üretim' vb. birçok yeni kavram meşgul etmektedir. Ve görülmektedir ki; dijital dönüşüm, dijitalleşme, dijitalizasyon artık bir alternatif, bir tercih meselesi olmanın çok ötesinde olağan akışta kendine güçlü bir yer edinmiş insanları ve toplumları etkisi altına alan kaçınılmaz bir süreci temsil etmektedir. Yüz yüze kalınan bu sürecin yansımalarının işletmelerde de ortaya çıktığı ve yıkıcı bir etki ile var olan her şeyi yeni bir formata dönüştürdüğü düşünülmektedir. Buradan hareketle araştırmada dijital dönüşümün örgütsel dinamikler üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada dijital dönüşüm sürecinde ön plana çıktığı düşünülen; liderlik, organizasyonal yapı, dinamik yetenekler ve stratejik çeviklik olmak üzere dört temel örgütsel dinamiğe yer verilmiştir. Dijital dönüşümün söz konusu dinamikler üzerindeki etkisinin ortaya çıkarılması amacıyla nitel araştırma yöntemi ve desen olarak da fenomenoloji deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemi Türkiye'de alanında öncü olan ve dijital dönüşüm konusunda yol kat etmiş 17 adet işletmeden oluşurken; yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle bulgular elde edilmiştir. Gerçekleştirilen analiz sonucunda 244 kod, 56 kategori ve 15 adet de temaya ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular işletmelerin dijital dönüşüm sürecinde farklı seviyelerde olduklarına; liderlik tarzı, örgüt yapısı, dinamik yetenekler ve stratejik çevikliği kapsayan örgütsel dinamiklerin de bu seviyelere göre farklılaşabileceğine işaret etmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın sonucunda 'dijital sıçrama süreci' modeli oluşturulmuştur. Bu modelin ilk basamağı olan 'dijital farkındalık' ta 7 işletme tespit edilmiş ve örgütsel dinamikler; katılımcı liderlik, hibrit organizasyonel yapı, hız dinamik yeteneği ve adaptasyonel refleksler olarak ortaya çıkmıştır. İkinci aşama olan 'dijital olgunluk'ta 6 adet işletmeye yer verilmiş ve etkileşimci liderlik, hibrit organizasyonel yapı, hız ve bilgi yönetimi dinamik yetenekleri ve adaptasyonel refleksler örgütsel dinamikleri tespit edilmiştir. Son aşamalar olan 'dijital düşüş' ve 'yeniden yükseliş' aşamalarında ise 4 tane işletme konumlandırılmış ve karizmatik liderlik, hibrit organizasyonel yapı, bilgi yönetimi dinamik yeteneği ve adaptasyonel refleksler bu aşamaları temsil eden örgütsel dinamikler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the age we live in, the agenda is 'artificial intelligence', 'robots', 'metaverse', 'cloud technologies', 'internet of things', 'intelligent production' etc. many new concepts are preoccupied. It is seen that digital transformation and digitalization are no longer a matter of alternative and preference, but rather represent an inevitable process that affects people and societies that have taken a strong place in the usual flow. It is thought that the reflections of this face-to-face process also appear in enterprises and transform everything that exists into a new format with a devastating effect. From this point of view, it is aimed to determine the effects of digital transformation on organizational dynamics in the research. In the research, four basic organizational dynamics; leadership, organizational structure, dynamic abilities and strategic agility, which are considered to be at the forefront in the digital transformation process, have been included. In order to reveal the effect of digital transformation on the dynamics in question, phenomenology pattern has been preferred as a qualitative research method. The sample of the research consists of 17 companies that are pioneers in their field in Turkey and have come a long way in digital transformation. Data were collected by semi-structured interview technique and findings were obtained by content analysis method. As a result of the analysis, 244 codes, 56 categories and 15 themes were reached. The findings obtained indicate that companies are at different levels in the digital transformation process; It points out that organizational dynamics including leadership style, organizational structure, dynamic capabilities and strategic agility may also differ according to these levels. In this direction, the 'digital leap process' model was created as a result of the research. In the first step of this model, 'digital awareness', 7 companies were identified and organizational dynamics; participatory leadership, hybrid organizational structure, speed dynamic ability and adaptational reflexes. In the second stage, 'digital maturity', 6 companies were included and the organizational dynamics of interactionist leadership, hybrid organizational structure, speed and knowledge management dynamic capabilities and adaptational reflexes were identified. In the final stages of 'digital decline' and 'resurgence', 4 companies were positioned and charismatic leadership, hybrid organizational structure, knowledge management dynamic capability and adaptational reflexes were identified as the organizational dynamics representing these stages.