Non-ektazik kornea patolojilerinde, DALK ve PKP cerrahisinin, yüksek sıralı aberasyonlara ve görsel fonksiyonlara etkisi
In non-ectatic corneal pathologies, the impact of DALK and PKP surgeries on high-order aberrations and visual functions
  1. Tez No: 859416
  2. Yazar: ÇİZEL PALAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA UZMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Derin anterior lamellar keratoplasti, penetran keratoplasti, yüksek sıralı aberasyonlar, Deep anterior lamellar keratoplasty, penetrating keratoplasty, high-order aberrations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
AMAÇ: Non-ektatik kornea patolojilerine bağlı penetran keratoplasti ve derin anterior lamellar keratoplasti geçiren hastalarda yüksek sıralı aberasyonların görme düzeyine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2019-Eylül 2023 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Göz Hastalıkları Kliniği, Kornea Birimi'nde en az 24 ay takip edilmiş olan non-ektazik kornea patolojilerine bağlı olarak PKP uygulanmış 66 olgunun 75 gözü ile DALK uygulanmış 67 olgunun 75 gözü (toplam 135 olgu, 150 göz), dosya kayıtları, topografik kayıtları ve ameliyat videoları üzerinden retrospektif olarak değerlendirildi. Analizler SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 paket programında, tüm istatistiksel araştırmalar %95 güven aralığında ve p0,05), DALK grubunun ön yüzey total korneal RMS değeri ortalaması (1,37) PKP grubunun ön yüzey total korneal RMS değeri (-0,13) ortalamasından daha yüksek saptanmıştır (p=0,018). Punch boyutlarına göre karşılaştırıldığında, greft çapı arttıkça arka yüzey koma aberasyon miktarı azalma gösterirken, arka yüzey RMS 4. sıra aberasyonlarının arttığı, ön yüzeyde ise sferik aberasyon ve RMS 4.sıra aberasyonlarında azalma olduğu saptanmıştır. Tanılar skar ve distrofi şeklinde gruplandırılarak karşılaştırıldığında, skar tanılı hastaların ön yüzey kuadrifoil değeri ortalaması (1,25) daha yüksekken, distrofi tanılı hastaların ise ön yüzey total korneal RMS değeri ortalamasının (0,97) daha yüksek olduğu, arka yüzeyde ise skar tanılı hastaların sekonder astigmatizma ve arka yüzey kuadrifoil aberasyon değeri daha yüksekken, distrofi tanılı hastaların, arka yüzey total korneal RMS değerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Postoperatif en iyi görme keskinliklerinin, elde edilen aberasyonlar sonucunda, skar grubunda (0,79 logMAR) distrofi grubundan (0,55 logMAR) daha düşük olduğu (p=0,09) gözlemlenmiştir. Sonuç: DALK ve PKP cerrahisi yüksek sıralı aberasyonlar açısından birbirine üstün değildir. Her aberasyonun görme üzerine etkisi farklı olup, bazı yüksek sıralı aberasyonların birlikte bulunması görme keskinliği üzerindeki negatif etkilerini azaltabilmektedir. Korneal skarlar cerrahi sonrası sahip oldukları yüksek sıralı aberasyonlar nedeniyle, saydam greft varlığında bile beklenen görme düzeyine ulaşamayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of high-order aberrations on visual acuity in patients undergoing penetrating keratoplasty (PKP) and deep anterior lamellar keratoplasty (DALK) due to non-ectatic corneal pathologies. Materials and Methods: Clinical examination findings, surgery videos and topographic evaluations of 75 eye of 66 patients who underwent PKP and 75 eye of 67 patients who underwent DALK surgery (total 150 eyes of 135 patients) with non-ectatic corneal pathology, were followed up for at least 24 months between January 2019 and September 2023 at the Ankara Health Application and Research Center Cornea Unit of the University of Health Sciences were retrospectively analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) version 22, with all statistical tests evaluated at a significance level of p 0,05), whereas anterior chamber volume and posterior elevation values of DALK group was higher (p=0,009). While no difference was found in the posterior surface corneal RMS values (p>0,05), the mean anterior surface total corneal RMS value of DALK group (1,37) was found to be higher than that of the PKP group (-0,13) (p=0,018). When analyzing the impact of graft size on aberrations, it was observed that as the graft diameter increased, there was a reduction in posterior surface coma aberration, coupled with an increase in posterior surface RMS 4th order aberrations. Conversely, the anterior surface exhibited a decrease in spherical aberration and RMS 4th order aberrations with increasing graft size. Furthermore, when classifying diagnoses into scars and dystrophies, distinct differences were noted. Patients diagnosed with scars displayed higher mean anterior surface quadrafoil values (1.25), whereas those diagnosed with dystrophies exhibited higher mean anterior surface total corneal RMS values (0.97). On the posterior surface, patients with scars demonstrated elevated values of secondary astigmatism and posterior surface quadrafoil aberration, while patients with dystrophies showed higher values of posterior surface total corneal RMS. Regarding postoperative outcomes, it was observed that best corrected visual acuities were lower in the scar group (0.79 logMAR) compared to the dystrophy group (0.55 logMAR), primarily attributable to the acquired aberrations (p=0.09). Conclusion: DALK and PKP surgeries are not superior to each other in terms of high-order aberrations. The effect of each aberration on vision varies, and the presence of some high-order aberrations together may reduce their negative impact on vision. Corneal scars may not reach the potential visual acuity despite having transparent grafts due to their high-order aberrations postoperatively.