Primer hiperparatiroidizm tanılı hastalarda disülfide, total tiyol, native tiyol, iskemi modifiye albumin düzeylerinin araştırılması
Investigation of disulfide, total thiol, native thiol, ischemia modified albumin levels in patients diagnosed with primary hyperparathyroidism
- Tez No: 860454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer Hiperparatiroidizm, Oksidatif Stres, Tiyol, İskemi Modifiye Albumin, Primary Hyperparathyroidism, Oxidative Stress, Thiol, Ischemia Modified Albumin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş ve Amaç: Primer Hiperparatiroidizm (PHPT) paratiroid bezlerinin otonom olarak fazla hormon salgılaması ile gelişen en sık görülen 3. endokrinoloji hastalıktır. Oksidatif stres belirteçlerinden olan Tiyol-disülfit homeostazının ve İMA düzeylerinin çeşitli kronik hastalıklarda değiştiği son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Yapılan bazı çalışmalarda hiperparatiroidizm ve hiperkalseminin oksidatif stres ile ilişkili olduğu bulundu(43,68,69). Çalışmamızda PHPT tanılı hastalarda tiyol-disülfit homeostazı ile birlikte İMA serum seviyelerinin, komorbitidesi olmayan normal popülasyona kıyasla değişiminin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Bu çalışmada Nisan 2023 – Eylül 2023 tarihleri aralığında Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Endokrinoloji Anabilim Dalı Polikliniğinde takip edilen PHPT tanısı konulan 22-77 yaş aralığındaki 35'i kadın olmak üzere 40 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Herhangi bir kazanılmış veya genetik hastalık tanısı almamış olan, PHPT tanısı almamış gönüllü ve sağlıklı 40 kişi kontrol grubu olarak karşılaştırma için alındı. Hasta grubun serum Parathormon (PTH), kalsiyum (Ca), fosfor (P), albumin, spot idrarda kalsiyum, spot idrarda kreatinin, Dual-energy x-ray absorptiometry (DEXA) düzeyleri incelendi. Oksidatif stres belirteçleri olan Native Tiyol, t Total Tiyol, Disulfide, İMA ölçümleri incelendi. Bulgular: Yaş (p:0,001) , serum Ca (p:0,001) , PTH (p:0,001) PHPT tanılı hastalarda, sağlıklı kontrol grubundaki kişilerle kıyaslandığında anlamlı olarak yüksek bulundu. İMA (p: 0,003) düzeyleri ise anlamlı olarak hasta grubu, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında daha düşük olduğu izlendi. Native tiyol (p:0,87), total tiyol (p:0,743), disülfit (p:0,4), disülfit/nativ tiyol (p:0,35), disülfit/total tiyol (p:0,407), nativ tiyol/total tiyol (p:0,409) hasta grup ve kontrol grubu değerlendirilmesinde anlamlı bir farklılık izlenmedi. Ca ile native tiyol arasında negatif yönlü korelasyon mevcuttu ve yine Ca ile total tiyol arasında negatif yönlü bir ilişki saptandı. Yaş ile native tiyol ve yine yaş ile total tiyol, (native tiyol/total tiyol)*100 ve D vitamini istatiksel olarak değerlendirildiğinde anlamlı ve negatif yönde bir ilişki mevcut olduğu saptandı. Yaş ile (disulfide/native tiyol)*100, (disulfide/total tiyol)*100 ve albumin ölçümleri değerlendirildiğinde aralarında istatistiksel değerlendirmede anlamlı kabul edilen pozitif yönlü ilişkisi bulunduğu saptandı. PTH(pre-op) ile native tiyol ve total tiyol arasında pozitif yönlü bir ilişki mevcuttur. PTH(pre-op) ile fosfor(pre-op) ve DEXA sonuçları değerlendirildiğinde aralarında anlamlı olarak negatif yönlü ilişki bulunduğu saptandı. Sonuç: Hasta grupta İMA değeri kontrol grubuna göre istatiksel olarak azalmış olarak saptandı. Kalsiyum- native tiyol ve kalsiyum- total tiyol değerlendirildiğinde aralarında negatif yönlü korelasyon bulundu. Disülfit, total tiyol, nativ tiyol sonuçları arasında fark görülmedi. Ca ile native tiyol arasında negatif yönlü korelasyon mevcuttu ve yine Ca ile total tiyol arasında negatif yönlü bir ilişki saptandı. Sonuç olarak bu çalışma PHPT 'li hastalarda özellikle hiperkalsemiye bağlı oksidatif stres belirlemede çalıştığımız belirteçlerin yeterli olmadığını göstermekle birlikte, bu konu üzerine daha büyük hasta gruplarında çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Primary Hyperparathyroidism (PHPT) is the 3rd most common endocrinology disease caused by the autonomous secretion of excess hormone by the parathyroid glands. Extensions of Thiol-disulphide homeostasis and IMA, which are oxidative stress markers, in various chronic diseases in recent years. In some independent studies, hyperparathyroidism and hypercalcemia were found to be associated with oxidative stress (43,68,69). In our study, we aimed to evaluate the change in the distribution of IMA serum with thiol-disulfide homeostasis diagnosed as PHPT and the change in normal separation without comorbidities. Matherial- Methods: In this study, 40 patients, 35 of whom were women, aged 22-77, diagnosed with PHPT, who were followed up at Yüzüncü Yıl University (YYÜ) Faculty of Medicine Dursun Odabaş Medical Center Endocrinology Department Polyclinic between April 2023 and September 2023, were prospectively evaluated. 40 volunteers and healthy people who were not diagnosed with any acquired or genetic disease and who were not diagnosed with PHPT were included for comparison as a control group. Serum Parathormone (PTH), calcium (Ca), phosphorus (P), albumin, spot urine calcium, spot urine creatinine, Dual-energy x-ray absorptiometry (DEXA) levels of the patient group were examined. Native Thiol, Total Thiol, Disulfide and IMA measurements, which are oxidative stress markers, were examined. Results: Age (p: 0.001), serum Ca (p:0.001), PTH (p:0.001) were found to be significantly higher in patients diagnosed with PHPT compared to people in the healthy control group. IMA (p:0.003) levels were found to be significantly lower in the patient group than in the control group. Native thiol (p:0.87), total thiol (p:0.743), disulfide (p:0.4), disulfide/native thiol (p:0.35), disulfide/total thiol (p:0.407), native No significant difference was observed in the evaluation of thiol/total thiol (p:0.409) between the patient group and the control group. There was a negative correlation between Ca and native thiol, and a negative correlation was also detected between Ca and total thiol. When age and native thiol and age and total thiol, (native thiol/total thiol)*100 and vitamin D were evaluated statistically, a significant and negative relationship was found. When age and (disulfide/native thiol)*100, (disulfide/total thiol)*100 and albumin measurements were evaluated, it was determined that there was a positive relationship between them, which was considered significant in statistical evaluation. There is a positive relationship between PTH (pre-op) and native thiol and total thiol. When PTH (pre-op) and phosphorus (pre-op) and DEXA results were evaluated, a significant negative relationship was found between them. Conclusions: IMA value was found to be statistically decreased in the patient group compared to the control group. When calcium-native thiol and calcium-total thiol were evaluated, a negative correlation was found between them. There was no difference between the disulfide, total thiol and native thiol results. There was a negative correlation between Ca and native thiol, and a negative correlation was also detected between Ca and total thiol. In conclusion, although this study shows that the markers we studied are not sufficient to determine oxidative stress, especially due to hypercalcemia, in patients with PHPT, there is a need to conduct studies in larger patient groups in this field.