Timokinon'un OVCAR-3 insan ovarian adenokarsinom hücrelerinde EGFR/FOXP3 sinyal yolağına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of thymoquinone on EGFR/FOXP3 signaling pathway in OVCAR3 human ovarian adenocarcinoma cells
- Tez No: 860656
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: OVCAR3, Timokinon, EGFR, FOXP3, Apoptoz, Metastaz, OVCAR3, Thymoquinone, EGFR, FOXP3, Apoptosis, Metastasis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Çalışmamızda, OVCAR3 insan ovarian adenokarsinom hücreleri ile insan deri keratinosit hücre serisi HaCat hücrelerinde kemoterapötik ilaç olan doxorubicin (Dox) ve doğal antikanser özelliği olan timokinon (TQ) uygulanarak sitotoksik etkilerinin araştırılması amaçlandı. Kanser, artan bir hızla insan yaşamını tehdit eden bir hastalık haline gelmiştir. Çalışmamızda kullandığımız Nigella sativa L. (çörek otu) bitkisinin aktif bileşenlerinden biri olan TQ'nun ovarian kanseri üzerine sitotoksik etkisi hakkındaki çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle önemli bir sorun olan over kanseri tedavisi için alternatif ve kemoterapiye destek sağlayabilecek potansiyeli olan TQ'nun sitotoksisitesi EGFR/FOXP3 yolağı üzerinden araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Timokinon ve Doxorubicin'in farklı dozları hücrelere 24, 48 ve 72 saat süreyle uygulanarak MTT yöntemi ile sitotoksisite düzeyi belirlendi. Western blot ve RT-PCR analizi ile metastaz belirteçlerinden EGFR ve FOXP3 ile apoptoz belirteci API5 genlerine ve ekspresyon düzeylerine bakıldı. DAPI boyaması sonrası koloni sayımı yapılarak hücre proliferasyonuna olan etkisi saptandı. Metastaz için in vitro yara modeli oluşturularak uygulamalar gerçekleştirildi ve hücre göçü morfolojik olarak değerlendirildi. Tüm sonuçlar istatiksel olarak analiz edildi. Bulgular: MTT ile sitotoksisitenin TQ ve Dox uygulanan grupta en yüksek seviyede gerçekleştiği, metastazın özellikle TQ ve Dox komibne uygulanan grupta engellendiği, RT-PCR analizi ile EGFR ve FOXP3 yolağındaki aktivitenin TK ile en fazla düştüğü yine protein miktarının TQ ve Dox ile azaldığı bulundu. Sonuç: Çalışma sonucunda TK uygulanması ile en yüksek sitotoksik etkinin, en yüksek apoptoz indüksiyonunun gerçekleştiği, EGFR ve FOXP3 düzeylerinde anlamlı düşüşün ise TK ve Dox uygulamalarında meydana geldiği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to investigate the cytotoxic effects of OVCAR3 human ovarian adenocarcinoma cells and human skin keratinocyte cell line HaCat cells by applying the chemotherapeutic drug doxorubicin (Dox) and the natural anticancer property thymoquinone (TQ). Cancer has become an element that threatens human life at an increasing rate. Studies on the cytotoxic effect of TQ, one of the active components of the Nigella sativa L. (black cumin) plant we used in our study, on ovarian cancer are limited. For this reason, the cytotoxicity of TQ, which has the potential to provide an alternative and support to chemotherapy for the treatment of ovarian cancer, which is an important problem, was investigated through the EGFR/FOXP3 pathway. Material Method: In our study, different doses of Thymoquinone and Doxorubicin were applied to the cells for 24, 48 and 72 hours and the cytotoxicity level was determined by the MTT method. With Western blot and RT-PCR analysis, the metastasis markers EGFR and FOXP3 and the apoptosis marker API5 genes and their expression levels were examined. Colony counting was performed after DAPI staining and its effect on cell proliferation was determined. Applications were carried out by creating an in vitro wound model for metastasis and cell migration was evaluated morphologically. All results were analyzed statistically. Result: As a result of MTT analysis, it was found that cytotoxicity was at the highest level in the TK and Dox applied group, metastasis was prevented especially in the TK and Dox combined group, and RT-PCR analysis showed that the activity in the EGFR and FOXP3 pathway decreased the most with TK and the amount of protein decreased with TK and Dox. Conclusion: The results of the study showed that the highest cytotoxic effect, the highest apoptosis induction, and a significant decrease in EGFR and FOXP3 levels occurred in TK and Dox applications with the application of thymoquinone.