Pilonidal sinüs tedavisinde küretaj + lazer ablasyon ile sadece küretajın karşılaştırılması
Comparison of curettage+laser ablation and curettage only approaches in pilonidal sinus treatment
  1. Tez No: 860667
  2. Yazar: MEHMET ALİ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pilonidal sinüs, lazer ablasyon, küretaj, yara iyileşmesi, nüks, Pilonidal sinus, laser ablation, curettage, wound healing, recurrence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Son dönemlerde pilonidal sinüs (PS) tedavisinde minimal invazif yöntemler sağladıkları avantajlar nedeniyle artan bir şekilde tercih edilmektedir. Bu çalışmada pilonidal sinüslü hastaların tedavisinde lazer + küretaj ya da sadece küretaj tedavisinin klinik sonuçlarının karşılaştırması amaçlanmıştır. Materyal-Metot: 1 Şubat 2019 ile 7 Eylül 2022 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'nde pilonidal sinüs tanısı almış ardışık 80 hasta lazer + küretaj (n=40) veya sadece küretaj (n=40) uygulanmak üzere randomize edildi. Bulgular: Sadece küretaj uygulanan olguların %85,0'ı erkekti, yaş ortalaması 24,78 ± 6,38 yıldı; lazer + küretaj uygulanan olguların ise %85,0'ı erkekti ve yaş ortalaması 24,9 ± 6,95 yıldı. Gruplar arasında cinsiyet (p = 1,0), yaş (p = 0,885), BKİ (p = 0,679), sigara içme durumu (p = 0,329), komorbidite sıklığı (p = 1,0), preoperatif orifis sayısı (p = 0,968), pilonidal sinüs tipi (0,633), postoperatif semptomlar (p>0,05) ve nüks varlığı (p = 0,210) bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sadece küretaj uygulanan ve lazer + küretaj uygulanan gruplar arasında 30.günde yara iyileşmesi tamamlanma sıklığı (sırasıyla %75,0'a %82,5, p = 0,412) ve 6.ayda nüks sıklığı (sırasıyla, %35,0'a %25,0, p = 0,329) bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç: Pilonidal sinüs tanısıyla sadece küretaj uygulanan olgularla karşılaştırıldığında, lazer + küretaj uygulananlarda yara iyileşmesinin tamamlanma sıklığı görece olarak daha fazla, nüks sıklığı ise daha az olsa da, gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Bu sonuç örneklem sayısının azlığı ile açıklanabilir. Daha büyük serileri içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Recently, minimally invasive methods are increasingly preferred in the treatment of pilonidal sinus (PS) due to their advantages. In this study, we aimed to compare the clinical outcomes of laser + curettage or curettage alone in the treatment of patients with pilonidal sinus. Material and Methods: Between February 1, 2019, and September 7, 2022, eighty consecutive patients diagnosed with pilonidal sinus in the Department of General Surgery, Mersin University Faculty of Medicine, were randomized to undergo either laser + curettage (n=40) or curettage alone (n=40). Results: Of the cases treated with curettage alone, 85.0% were male, with a mean age of 24.78 ± 6.38 years; while 85.0% of cases treated with laser + curettage were male, with a mean age of 24.9 ± 6.95 years. There were no statistically significant differences between the groups in terms of gender (p = 1.0), age (p = 0.885), BMI (p = 0.679), smoking status (p = 0.329), comorbidity frequency (p = 1.0), preoperative fistula count (p = 0.968), pilonidal sinus type (0.633), postoperative symptoms (p> 0.05), and recurrence presence (p = 0.210). There was no statistically significant difference between the group treated with curettage alone and the group treated with laser + curettage in terms of the frequency of wound healing completion at 30 days (75.0% vs. 82.5%, respectively, p = 0.412) and the frequency of recurrence at 6 months (35.0% vs. 25.0%, respectively, p = 0.329). Conclusion: When compared to cases treated with curettage alone for pilonidal sinus diagnosis, although the frequency of wound healing completion was relatively higher and the recurrence frequency was lower in cases treated with laser + curettage, no significant difference was detected between the groups. This result can be explained by the small sample size. Studies including larger series are needed.