Sosyal bilgiler eğitimcilerinin ihtilaflı politik sorunları ele alma yöntemine yaklaşımları
Approaches of social studies educators to controversial political issues discussion method
  1. Tez No: 860696
  2. Yazar: ASLI ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İhtilaflı politik konuları ele alma yöntemi, Vatandaşlık eğitimi, Demokrasi eğitimi, Sosyal bilgiler eğitimi, Controversial political issues discussion method, Citizenship education, Democracy education, Social studies education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: İhtilaflı politik konular, bir grup insan arasında önemli anlaşmazlıklara neden olan, kamuoyunun bölünmüş olduğu veya kamusal alanda faaliyet gösteren farklı grupların farklı şekilde yaklaştığı konulardır. Bu çalışmanın amacı sosyal bilgiler eğitimcilerinin ihtilaflı politik konulara yönelik yaklaşımlarının ve sosyal bilgiler öğretiminde ihtilaflı politik konuların kullanılmasına yönelik görüşlerinin belirlenmesidir. Bu doğrultuda sosyal bilgiler eğitimcileri ihtilaflı politik konuların eğitimsel amaçlı kullanımı hakkında neler düşünmekteler ve bu tarz konuları eğitimsel amaçlı kullanma konusunda ne gibi yeterliliklere sahiptirler sorularına cevap aranmıştır. Yöntem: Çalışma temel bir nitel araştırma olarak desenlenmiştir. Çalışmada nitel araştırmalarda sık kullanılan veri toplama araçlarından biri olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formundaki sorular araştırmacı tarafından geliştirilmiş, pilot uygulama sonrası uzman görüşü alınarak hazırlanmıştır. Veriler, sosyal bilgiler öğretmenliğinden mezun 12 erkek 12 kadın toplam 24 sosyal bilgiler eğitimcisinden yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış, yanıtlar transkripte edilmiştir. Veri analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Veriler analiz edilirken kod, kategori ve temalar tekrar eden bir süreç içerisinde düzenlenmiş, uzman görüşüne sunularak çalışmanın iç geçerliliğinin sağlanması hedeflenmiş ve güvenilirlik veya tutarlılık artırılmaya çalışılmıştır. Veri kaynağının seçiminde sadece sosyal bilgiler öğretmenliğinden mezun olmuş henüz göreve başlamamış veya kısa süreli öğretmenlik yapmış kişiler seçilmiştir. Bulgular: Çalışmanın bulgularına göre sosyal bilgiler eğitimcileri ihtilaflı politik konuların eğitim sürecinde kullanılmasına yönelik olumlu görüş bildirmişlerdir. İhtilaflı politik konuların eğitim sürecinde kullanılmasının eğitimsel ve toplumsal pek çok yararı olduğunu ifade etmişlerdir. Ancak güncel ihtilaflı politik konuların öğretiminde kendilerini yeterli görmemektedirler. Bu yetersizlik sebeplerini mesleki tecrübelerinin azlığına ve lisans eğitiminin niteliğine bağlamaktadırlar. İhtilaflı politik konular kavramını az sayıda eğitimci duyduğunu ifade etmiş ancak kavramla neyin kastedildiğini anladıklarını beyan etmişlerdir. Başta üst düzey düşünme becerileri olmak üzere ihtilaflı politik sorunların eğitimsel açıdan pek çok faydası olduğunu ifade eden sosyal bilgiler eğitimcileri bu konuların eğitiminde ve öğretiminde öğretmen becerilerinin önemli olduğunu bildirmişlerdir. Araştırmanın bulgularından biri de sosyal medyanın ihtilaflı politik sorunlar üzerindeki etkisidir. Sosyal medyanın ihtilaflı politik konular üzerinde genellikle olumsuz etkisi olduğunu ifade etmişlerdir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmanın sonuçlarına göre sosyal bilgiler eğitimcileri ihtilaflı politik konuların sosyal bilgiler eğitiminde kullanılmasına olumlu bakmakta ancak bu konuların öğretiminde kendilerini yeterli görmemektedirler. Sosyal bilgiler eğitimcilerinin yetersizlik sebepleri, lisans eğitiminde alınan mesleki uygulama derslerinin verimsiz olması, gündemi takip edememe ve mesleki anlamda tecrübe eksikliğidir. İhtilaflı politik konuların eğitimsel anlamda pek çok faydası bulunmuştur. Bu faydalar politik konularda bilinçlenme, hakların öğretilmesi, vatandaşlık becerileri, demokratik beceriler ile üst düzey düşünme becerilerinin gelişmesi olarak sıralanmıştır. İhtilaflı politik konular sınıf ortamında bazı problemlere yol açabilmektedir. Kutuplaşmalar, sınıf içi gerginlikler, kavgalar, yanlış anlaşılmalar, sınıf yönetiminde yaşanacak zorluklar bu problemlerden bazılarıdır. Bu problemlerin çözümünde öğretmen yeterliliklerinin önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenler iyi bir yönetici olmanın yanı sıra yeterli donanıma sahip olmalı, kuralları önceden belirlemeli ve tarafsız bir tutum sergilemelidir. Araştırmanın sonuçlarından biri de sosyal medyanın öğrenciler üzerindeki etkisidir. Sosyal medyadaki çok sayıdaki yanlış ve taraflı içerik öğrencileri ve eğitim sürecini olumsuz etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Controversial political issues refer to issues that cause significant disagreement among a group of people, issues that divide public opinion, or issues that different groups operating in the public sphere approach in different ways. The aim of this study is to determine social studies educators' approaches to controversial political issues and their views on the use of controversial political issues in social studies education. In this context, answers were sought to questions about what social studies educators think about the use of controversial political issues in education and what kind of competencies they have in using these issues for educational purposes. Method: The study is designed as basic qualitative research. In the study, a semi-structured interview form, which is one of the frequently used data collection tools in qualitative research, was used. The questions in the interview form were developed by the researcher and prepared after receiving expert opinion following the pilot application. Data were collected from a total of 24 social studies educators, 12 male and 12 female, who graduated from social studies teaching, through the semi-structured interview form, and the responses were transcribed. Content analysis technique was used in data analysis. While analysing the data, codes, categories, and themes were organized in a recurring process, presented to expert opinion to ensure the internal validity of the study, and efforts were made to increase reliability or consistency. In the selection of the data source, only individuals who graduated from social studies teaching and have not yet started their duty or have done short-term teaching were selected. Results: According to the findings of the study, social studies educators have expressed positive views on the use of controversial political issues in the educational process. They have stated that the use of controversial political issues in the educational process has many educational and societal benefits. However, they do not see them-selves as sufficient in teaching current controversial political issues. They attribute these insufficiencies to their lack of professional experience and the quality of undergraduate education. Few educators have heard of the concept of controversial political issues, but they have declared that they understand what is meant by the concept. Social studies educators, who state that controversial issues have many educational benefits, especially in terms of higher-level thinking skills, have reported that teacher skills are important in the education and teaching of these issues. One of the findings of the research is the impact of social media on controversial issues. They have stated that social media generally has a negative impact on controversial political issues. Conclusion and Suggestions: According to the results of the study, social studies educators have a positive view on the use of controversial political issues in social studies education, but they do not see themselves as sufficient in teaching these issues. The reasons for the insufficiencies of social studies educators are the inefficiency of professional practice courses taken in undergraduate education, inability to follow the agenda, and lack of professional experience. There are many educational benefits of controversial political issues. These benefits are listed as awareness of political issues, teaching of rights, citizenship skills, democratic skills, and the development of higherlevel thinking skills. Controversial political issues can cause some problems in the classroom environment. Polarizations, tensions in the classroom, fights, misunderstandings, difficulties in classroom management are some of these problems. It has been revealed that teacher competencies are important in solving these problems. In addition to being a good administrator, teachers should have sufficient equipment, set rules in advance, and display a neutral attitude. One of the results of the research is the impact of social media on students. The numerous incorrect and biased content on social media has negatively affected students and the educational process.