Acil servise ağrı şikayeti ile başvuran hastaların analjezik tedavisine yanıtının vas skoru ve post travmatik stres bozukluğu dsm5 ölçeği ile değerlendirilmesi
Evaluation of analgesic treatment response in emergency department patients presenting with pain, using vas score and dsm5 scale for post-traumatic stress disorder
- Tez No: 860703
- Danışmanlar: UZMAN KAAN YUSUFOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: PTSB, Ağrı, VAS Skoru, PTSD, Pain, VAS score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Acil servise sık başvuru sebeplerinden olan ağrı ve ağrıyı kontrol altına alabilmek önemli bir klinik durumdur. Hastaların optimal yönetimi için ağrı skorlamaları önerilmekle beraber bu skorlamalar tek başlarına bazen yeterli olmamaktadır. Bu ağrı skorlamaları ile birlikte yardımcı ek ölçeklerin kullanılması gerekebilir. Ağrının psikolojik boyutunu da düşünerek ve stresin ağrı ile ilişkisini düşünerek stres düzeyi yüksek olan hastalarda ağrı şiddeti ve ağrının kontrol altına alınmasının daha zor olabileceği düşünülmüş, bu maksatla ağrı ile başvuran hastalarda DSM 5 PTSB ölçeği hastalara uygulanmıştır. Basit, hızlı, noninvaziv olan bu ölçek kullanılarak hastaların hem ağrı şiddeti hem de ağrı kesci tedaviye yanıtları değerlendirilerek ek bir tedavinin faydalı olup olmayacağını öngörebilmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, tek merkezli ve prospektif olarak yapıldı. Acil servise başvuran akut ağrı tanısıyla hastaneye başvuran 300 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm analizler IBM SPSS 23.0 paket programı (IBM Corp. Armonk, NY) ile yapıldı. Kullanılan analiz yöntemlerinden bazıları Pearson ki-kare testi, Shapiro Wilk testi, Mann-Whitney U testi idi. Bulgular odds oranı (OR) ve %95 güven aralıkları ile verildi. 0,05'ten küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastalara DSM-5 için Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi uygulandı. Ayrıca Vizüel Analog Skoru (VAS) ile ağrı şiddeti değerlendirmesi yapıldı. VAS skalası hasta hastaneye başvuru anında ve hastaya ağrı kesici tedavi uygulandıktan sonra uygulandı. Hastalarda PTSB ölçek puanı ile ağrı skorları arasında ilişki olup olmadığı değerlendirildi. PTSB skoru ile geliş ve taburculuk ağrı skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ayrıca yaş ve cinsiyet ile PTSB skoru arasında da anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Acil servise akut ağrı ile başvuran hastalarda başvuran hastalarda ağrı ile DSM-5 için Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi ölçek puanı, yaş, cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Controlling pain, which is a common reason for emergency department visits, is a crucial clinical condition. While pain scoring is recommended for optimal patient management, it may not always be sufficient on its own. Supplementary scales may need to be used in conjunction with pain scoring. Considering the psychological dimension of pain and the relationship between stress and pain, it has been suggested that pain control may be more difficult in patients with high levels of stress. To this end, the DSM 5 PTSB scale was applied to patients presenting with pain. This simple, fast, and non-invasive scale was used to evaluate both the severity of pain and patients' responses to pain relief treatments, with the aim of predicting whether additional treatment would be beneficial. Materials and Methods: Our study was conducted prospectively at a single center. Three hundred patients who presented to the emergency department with a diagnosis of acute pain were included in the study. All analyses were performed using IBM SPSS 23.0 software (IBM Corp. Armonk, NY). Some of the analysis methods used were the Pearson chi-square test, Shapiro-Wilk test, and Mann-Whitney U test. The findings were presented with odds ratios (OR) and 95% confidence intervals. P values less than 0.05 were considered statistically significant. Results: The patients were assessed using the Trauma Posttraumatic Stress Disorder Checklist for DSM-5. In addition, pain severity was evaluated using the Visual Analog Score (VAS). The VAS scale was applied to patients upon admission to the hospital and after administering pain relief treatment. The relationship between the PTSB scale score and pain scores was evaluated. No significant relationship was found between the PTSB score and pain scores upon admission or discharge. Additionally, there was no significant relationship between age, gender, and PTSB score. Additionally, there was no significant relationship between age, gender, and PTSB score. Additionally, there was no significant relationship between age, gender, and PTSB score. Conclusion: There was no significant relationship found between the pain experienced by patients presenting to the emergency department with acute pain and their age, gender, or Trauma Posttraumatic Stress Disorder Checklist for DSM-5 scores.