Gluconacetobacter xylinus ve Trametes trogii'nin boyar madde renk giderim yeteneğinin araştırılması
Investigation of the dye decolorization ability of Gluconacetobacter xylinus and Trametes trogi̇i̇
  1. Tez No: 860840
  2. Yazar: MÜGE YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZFER YEŞİLADA, DOÇ. DR. FİLİZ BORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gluconacetobacter xylinus, Trametes trogii, Bacterial cellulose, Decolorization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalışmamızda Gluconacetobacter xylinus B759 suşunun sıvı besiyeri ortamında bakteriyel selüloz üretimi yaparken aynı zamanda eş zamanlı olarak boyar madde renk giderim yeteneği de belirlenmiştir. Bu amaçla Gluconacetobacter xylinus B759'un Reaktif Mavi 171 (RB 171) ve Remazol Parlak Mavi R (RBBR) boyalarının statik ve çalkalamalı koşullarda renk giderim yeteneği araştırılmış ve renk giderimi için optimum koşullar belirlenmiştir. Optimizasyon çalışmaları sonrası RB 171 boyasının renginin gideriminde en verimli sonuçlar hem statik hem çalkalamalı şartlarda inkübasyonun 6. gününde 30 °C ve 200 mg/L boya konsantrasyonunda elde edilmiştir. Çalışma sonuçları, bu süreçle boyar maddelerin gideriminin de gerçekleşebileceğini göstermiş ve giderimin esas olarak biyosorpsiyonla olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise Arapgir/Malatya'dan izole edilmiş bir beyaz çürükçül fungus olan Trametes trogii'nin kesikli ve tekrarlı kesikli süreçte RB 171 ve RBBR boyalarının rengini giderim yeteneği araştırılmıştır. RB 171'in rengi kesikli süreçte 8. günde %48 oranında giderilirken RBBR'nin rengi 6. günde %83 oranında giderilmiştir. T. trogii peletleri ile yapılan renk giderim çalışmaları tekrarlı kesikli olarak hem distile su ortamında hem de SDB ortamında yapılmıştır. Distile su ortamında yapılan çalışmada, RB 171 boyasının rengi peletlerin 1. kullanımında %54 oranında giderilirken 3. kullanımda giderim %11'e düşmüştür. SDB ortamında ise değerler 1. kullanımda %70 ve 5. kullanımda %19'dur. RBBR boyasının renginin giderimi değerleri de distile su ortamında 1. kullanımda %79 iken 5. kullanımda bu değer %11'dir. SDB ortamında ise 1. kullanımda %57 renk giderim değeri elde edilirken 5. kullanımda bu değer %74'e ulaşılmıştır. T. trogii ile yapılan renk giderim çalışmalarında renk gideriminin esas olarak mikrobiyal metabolizma sonucu olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimler: Gluconacetobacter xylinus, Trametes trogii, Bakteriyel selüloz, Renk giderimi
Özet (Çeviri)
In our study, the ability of Gluconacetobacter xylinus B759 strain to produce bacterial cellulose in liquid medium while simultaneously decolorizing dyes was determined. For this purpose, the color removal ability of Gluconacetobacter xylinus B759's Reactive Blue 171 (RB 171) and Remazol Brilliant Blue R (RBBR) dyes under static and shaking conditions was investigated and the optimum conditions for color removal were determined. After optimization studies, the most efficient results in the color removal of RB 171 dye were obtained at 30 °C and 200 mg/L dye concentration on the 6th day of incubation under both static and shaking conditions. The results of the study showed that the removal of dyestuffs could also be achieved with this process, and it was observed that the removal was mainly by biosorption. In the second part of the study, the ability of Trametes trogii, a white rot fungus isolated from Arapgir/Malatya, to decolorize RB 171 and RBBR dyes in batch and repeated batch processes was investigated. While RB 171 was decolorized by 48% on the 8th day in the batch process, RBBR was decolorized by 83% on the 6th day. Color removal studies with T. trogi pellets were carried out repeatedly and intermittently in both distilled water and SDB media. In the study conducted in distilled water medium, the color of RB 171 dye was removed by 54% in the first use of the pellets, while the removal decreased to 11% in the third use. In the SDB medium, the values are 70% in the first use and 19% in the fifth use. While the color removal values of RBBR dye were 79% in the first use in distilled water medium, this value was 11% in the fifth use. In the SDB medium, 57% color removal value was achieved in the first use, while this value was reached 74% in the fifth use. In color removal studies conducted with T. trogii, it was observed that color removal was mainly a result of microbial metabolism.