Majör ürolojik cerrahilerde ariscat risk skorunun postoperatif pulmoner komplikasyon gelişimini öngörmedeki etkinliği
The effectiveness of the ariscat risk score in predicting the development of postoperative pulmonary complications in major urological surgeries
  1. Tez No: 861652
  2. Yazar: ALİ AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ASA skoru, ARISCAT skoru, postoperatif pulmoner komplikasyonlar, ASA score, ARISCAT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Postoperatif pulmoner komplikasyonlar (PPK'lar) anestezi ve cerrahi ilişkili görülen morbidite ve mortaliteyi etkileyen sık görülen bir problemdir. PPK gelişme riskini önceden tahmin etmek amaçlı birçok skorlama geliştirilmiştir. American Society of Anestesiologists (ASA) ve Assess Respiratory Risk in Surgical Patients in Catalonia (ARISCAT) indeksi bu skorlamalardan ikisidir. Bu çalışmanın amacı ürolojik majör cerrahilerde ARISCAT indeksinin PPK gelişimini öngörmedeki etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-85 yaş arası, ASA I-IV, elektif majör ürolojik cerrahi geçiren 140 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, preoperatif pulmoner risk skorları (ARISCAT), ASA skorları, cerrahi prosedürü, komorbiditeleri, postoperatif yatış süreleri ve taburculuk süresince gelişen PPK'lar kaydedildi. Bulgular: Majör ürolojik cerrahi geçiren 140 hastanın 24'ünde (%17.1) postoperatif pulmoner komplikasyon gelişti. Verilere göre beden kitle indeksinin 25 ve üzeri olması, intraoperatif verilen sıvı miktarı, operasyon süresi, ASA ve ARISCAT skorları ile PPK gelişimi arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p0.05). Sonuç: ARISCAT risk skorlamasının ürolojik majör cerrahilerde PPK gelişimini öngörmede uygulaması kolay, tekrarlanabilir, maliyetsiz ve etkin bir araç olduğu sonucuna varıldı. PPK gelişimini öngörmede ARISCAT skorunun ASA skorundan daha güçlü bir modalite olduğu görüldü. Yüksek riskli hastalar belirlendikten sonra koruyucu stratejilerin etkin bir şekilde uygulanmasıyla morbidite ve mortalitelerin azaltılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Postoperative pulmonary complications (PPC's) are common problems relating to anesthesia and surgery, affecting morbidity and mortality. Many scoring systems have been developed to predict the risk of developing PPCs. The American Society of Anesthesiologists (ASA) and Assess Respiratory Risk in Surgical Patients in Catalonia (ARISCAT) index are two of these scorings. The aim of this study is to investigate the effectiveness of the ARISCAT index in predicting the development of PPC in urological major surgeries. Material and Methods: 140 patients who aged 18-85, ASA I-IV, underwent elective major urological surgery were included in this study. Patients demographic information, preoperative pulmonary risk scores (ARISCAT), ASA scores, surgical procedure, comorbidities, postoperative hospital stay, and PPCs developed during discharge were recorded. Results: Postoperative pulmonary complications developed in 24 of 140 patients (17.1%) who underwent major urological surgery. According to the data, a statistically significant correlation was found between a body mass index of 25 and above, the amount of fluid given intraoperatively, the duration of the operation, the ASA and ARISCAT scores, with the development of PPC (p0.05). Conclusions: It was concluded that ARISCAT risk scoring is an easy to apply, repeatable, cost-effective and effective tool in predicting the development of PPC in urological major surgeries. ARISCAT score was found to be a stronger modality than the ASA score in predicting the development of PPC. After identifying high risk patients, it was thought that morbidity and mortality could be reduced by the effective implementation of preventive strategies.