Deneysel diyabetik nöropatide ficus caricaçekirdeği yağı ve düşük yoğunluklu ultrasesinolası koruyucu etkileri
Possible protective effects of ficus carica seed oil and lowintensity ultrasound in experimental diabetic neuropathy
- Tez No: 861806
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİLGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik nöropati, Ficus carica çekirdeği yağı, Düşük yoğunluklu ultrases, Oksidatif stres, İnflamasyon, Diabetic neuropathy, Ficus carica seed oil, Low intensity ultrasound, Oxidative stress, Inflammation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Streptozotosin (STZ) ile indüklenen deneysel diyabetik nöropatide, Ficus carica çekirdeği yağı (FCÇY) ile düşük yoğunluklu ultrasesin (US) ve bunların kombine uygulamalarının, olası nöroprotektif etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Yetişkin erkek Wistar albino sıçanlar, kontrol (sağlıklı), diyabetik (tedavi edilmemiş diyabetik), diyabetik + FCÇY, diyabetik + US, diyabetik + FCÇY+US grubu olmak üzere beş gruba ayrılmıştır. STZ'nin tek doz (50 mg/kg) intraperitonal (i.p) uygulaması sonucu diyabet indüklenmiştir. FCÇY grubundaki sıçanlara, 5 hafta süreyle oral gavaj yoluyla 4 ml/kg/gün dozunda FCÇY verilmiştir. US uygulanan gruba 5 cm 2 'lik cilt yüzeyine 1,5 W/cm 2 güç yoğunluğunda 1 MHz frekansta 3 dak/gün, 5 hafta süreyle uygulanmıştır. Kombine grupta önce aynı dozlarda FCÇY verilmiş, ardından US uygulanmıştır. Sıçanlarda tedavinin başında ve sonunda kan şekeri ölçülmüştür, tedavi sonunda insülin ve HbA1C düzeyleri ölçülmüştür. Nöropati başlangıcında ve tedavi sonunda hot plate testi uygulanarak nosiseptif değişiklikler belirlenmiştir. Tedavi sonunda; siyatik sinir elektrofizyolojik ölçümleri gerçekleştirilmiş, oksidatif stres ve nöroinflamasyon biyobelirteçlerinin seviyeleri belirlenmiştir. Bulgular: STZ ile oluşturulan diyabetin; kan glikoz değerleri ve HgA1C değerlerinde artışa, insülin seviyesinde azalmaya, nosiseptif tepki sürelerinde artıma, sinir ileti hızında düşmeye, oksidatif stres parametreleri ve nöroinflamasyon biyobelirteç değerlerinde artışa neden olduğu ve ayrı ayrı ve kombine uygulanan FCÇY ve US tedavileriyle değerlerin sağlıklı kontrol değerlerine yaklaştığı gözlenmiştir. Sonuç: Ficus carica çekirdeği yağı (FCÇY) ve düşük yoğunluklu ultrases (US) ve kombine (FCÇY+US) tedavi diyabetik nöropatiye karşı nöroprotektif etkilidir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the possible neuroprotective effects of Ficus carica seed oil (FCSO) and low-intensity ultrasound (US) and their combined applications in experimental diabetic neuropathy induced by streptozotocin (STZ). Material and Methods: Adult male Wistar albino rats were divided into five groups: control (healthy), diabetic (untreated diabetic), diabetic + FCSO, diabetic + US, diabetic + FCSO + US group. Diabetes was induced as a result of single dose (50 mg/kg) intraperitoneal (i.p) administration of STZ. Rats in the FCSO group were given FCSO at a dose of 4 ml/kg/day via oral gavage for 5 weeks. In the US applied group, it was applied to a 5 cm 2 skin surface with a power density of 1.5 W/cm 2 and a frequency of 1 MHz for 3 min/day for 5 weeks. In the combined group, first the same doses of FCÇY were given and then US was applied. Blood sugar was measured in rats at the beginning and end of treatment, and insulin and HbA1C levels were measured at the end of treatment. Nociceptive changes were determined by applying the hot plate test at the beginning of neuropathy and at the end of treatment. At the end of treatment; Sciatic nerve electrophysiological measurements were performed and levels of oxidative stress and neuroinflammation biomarkers were determined. Results: STZ-induced diabetes; It was observed that it caused an increase in blood glucose values and HgA1C values, a decrease in insulin levels, an increase in nociceptive response times, a decrease in nerve conduction velocity, an increase in oxidative stress parameters and neuroinflammation biomarker values, and the values approached healthy control values with separate and combined FCSO and US treatments. Conclusion: Ficus carica seed oil (FCSO) and low-intensity ultrasound (US) and combined (FCSO+US) treatment have neuroprotective effects against diabetic neuropathy.