Genç güreşçilerin fiziksel ve motorik özlelliklerinin yaş değişkenine göre karşılaştırılması
Comparison of physical and motor characteristics of young wrestlersaccording to the age variable
  1. Tez No: 861865
  2. Yazar: RAMAZAN ÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, Dayanıklılık, Kuvvet, Sürat, Esneklik, Vücut Kompozisyonu, Wrestling, Endurance, Strength, Speed, Flexibility, Body Composition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırmanın amacı; genç erkek güreşçilerin fiziksel ve motorik özelliklerinin belirlenerek yaş değişkenine göre karşılaştırılmasıdır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmaya yaş ortalaması 14,98 yıl olan, herhangi bir spor yaralanması ya da sağlık problemi olmayan, toplam 64 genç erkek güreşçi dahil edilmiştir. Güreşçilerin vücut kompozisyonu özelliklerden; boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ oranı, vücut yağ kütlesi ve yağsız vücut kütlesi belirlenmiş, motorik özelliklerinden ise üst ve alt ekstremite kuvvetleri, süratleri, anaerobik güçleri, esneklik ve aerobik dayanıklılık özellikleri ölçülmüştür. Verilerin analizi, SPSS programı ile yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, aritmetik ortalama, standart sapma ve ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre dikey sıçrama, durarak uzun atlama, el-pençe kuvveti, sağlık topu fırlatma, 30 sn mekik çekme, 30 m sürat ve aerobik dayanıklılık unsurları açısından yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Esneklik ve anaerobik güç açısından ise yaş grupları arasında anlamlı fark yoktur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; was to determine the physical and motoric characteristics of young male wrestlers and compare them according to the age variable. In this study, a descriptive model was used. A total of 64 young male wrestlers with a mean age of 14.98 years and without any sports injuries or health problems were included in the study. Wrestlers' body composition characteristics such as height, body weight, body mass index, body fat ratio, body fat mass, and lean body mass were determined. In addition, their upper and lower extremity strength, speed, anaerobic power, flexibility, and aerobic endurance were measured. The data were analyzed with the SPSS package program. Arithmetic mean, standard deviation, and ANOVA were used for data analysis. According to the results of the research, there is a statistically significant difference between age groups in terms of vertical jump, standing long jump, hand-grip strength, medicine ball throwing, 30-second sit-ups, 30 m speed, and aerobic endurance. Moreover, there is no significant difference between age groups in terms of flexibility and anaerobic power.