Kan alma sırasında 3-6 yaş çocuklara akvaryum balıkları izletmenin fizyolojik parametreler, ağrı ve anksiyeteye etkisi
The effect of getting children between 3-6 to watch small aquarium fish on physiological parameters, pain and anxiety during blood collecti̇on
  1. Tez No: 861913
  2. Yazar: TUĞBA KARAKUŞ TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kan alma, akvaryum balıkları, hayvan destekli terapi, ağrı, anksiyete, pediatri hemşireliği, Bloodletting, aquarium fish, animal-assisted therapy, pain, anxiety, pediatric nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Kan alma birimine başvuran 3-6 yaş çocuklarda kan alma işlemi sırasında küçük akvaryum balıklarının izlenmesinin, işlem sırasında oluşan ağrı, anksiyete, kalp tepe atımı, oksijen saturasyonu değerlerine, ağlama ve işlem süresine etkisini belirlemekti. Materyal ve Metod: Araştırma İstanbul ilinde bir Eğitim ve Araştırma hastanesi Çocuk Kan alma biriminde 2021- 2022 Eylül tarihleri arasında deneysel tasarım tipinde gerçekleştirildi. Örneklemi çocuk kan alma birimine başvuran, örneklem kriterlerine uygun ve yaş aralığı 3-6 olan, 70 (Hayvan destekli tedavi grubu:35, Kontrol grubu=35) çocuk oluşturdu. Deney grubuna kan alma işlemi sırasında akvaryum balıkları izletildi. Her iki grubun işlem öncesi, sırası ve sonrasındaki ağrı skorları Wong Baker's ve Yüz, Bacak hareketliliği, Aktivite, Ağlama, Teselli edilirlik Skalası (FLACC) ile ağrıları, pulse oksimetre cihazı ile oksijen saturasyonları (SpO2), kalp tepe atımları (KTA), ağlama ve işlem süreleri, Çocukların Duygusal Dışa Vurumunu Değerlendirme Ölçeği (ÇDDVDÖ) ile anksiyeteleri değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 26 (IBM SPSS,TÜRKİYE) programında yapıldı. Bulgular: Gruplar KTA dışında benzer olup (p >0,05), işlem sırası ve sonrası FLACC ve Wong Baker ağrı puanı, KTA ve SpO2 değerleri, ÇDDVDÖ puanları, ağlama ve işlem süreleri açısından HDT grubu çocukların lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p=0,001). Sonuç: Akvaryum balıkları kan alma sırasında 3-6 yaş çocuklarda ağrıyı azaltmak ve yaşam bulgularını düzenlemek için nonfarmakolojik dikkati başka yöne çekme yöntemlerinden biri olarak kullanılması önerilebilir. Mart 2024 , 96 sayfa. Araştırma için Clinical Trial Number alındı (NCT05252494).
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the effect of watching small aquarium fish during the blood collection process on the pain, anxiety, heart rate, oxygen saturation values, crying and procedure duration in 3-6 year old children who applied to the blood collection unit. Materials and Methods: The research was carried out in an experimental design type in the Pediatric Blood Collection Unit of a Training and Research Hospital in Istanbul between September 2021 and 2022. The sample consisted of 70 children (Animal-assisted treatment group: 35, Control group = 35) who applied to the pediatric blood collection unit, met the sample criteria and had an age range. The experimental group was shown watching aquarium fish during the blood collection process. Pain scores of both groups before, during and after the procedure were measured by Wong Baker's and Face, Leg Mobility, Activity, Crying, Consolability Scale (FLACC), oxygen saturations (SpO2), heart rate (HR), crying by pulse oximeter device. and processing times, and their anxiety were evaluated with the Children's Emotional Expression Assessment Scale (CDDVDS). Findings: Groups; They were similar in terms of gender, age, previous injection experience, fear of needles, parents' education level and social security (p > 0.05). Experimental and Control groups were similar in terms of pre-procedure FLACC pain score, Wong Baker pain score, SpO2 and HR values, CDDVRS scores and crying times (p > 0.05). When compared in terms of values during and after the procedure, a statistically significant difference was found in favor of the children in the experimental group (p = 0.001). Conclusion: The groups were similar except for HR (p > 0.05), and a statistically significant difference was found in favor of the children in the HDT group in terms of FLACC and Wong Baker pain scores during and after the procedure, HR and SpO2 values, CDDVDS scores, crying and procedure times (p = 0.001). March 2024, 96 pages. Clinical Trial Number was obtained for the study (NCT05252494).