Mutfakta avokado
Use of avocado in the kitchen
  1. Tez No: 861962
  2. Yazar: KUMSAL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BİROL SAYGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Avokado, Avokado in Kitchen, Avokado in Nutrition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Türkiye'de avokado yetiştiriciliği her geçen gün hızla artmaktadır. Özellikle son yıllarda, içeriğinde bulunan besinlerin yüksek değere sahip olması ve sağlık açısından da birçok faydasının bulunması, üretim yapan kişilerin ilgi noktası haline gelmektedir. Avokado meyvesi, taze olarak günlük beslenmede tüketilebilmesinin yanı sıra içeriğinde avokado bulunan ürünlerde gün geçtikçe talep olarak artış göstermektedir. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi de meyvenin hızla renk değiştirerek raf ömrü süresinin kısa olmasıdır. Bu çalışmada herhangi bir katı yağ bitkisel ya da tereyağı çeşidi kullanılmadan sadece avokadoda bulunan yağ içeriği ile ürünler hazırlanılması amaçlanmıştır. Avokadodan klasik pastane poğaçası ile kakaolu kurabiye, makarna veya pizza sos olarak kullanılabilecek pesto sos ve çikolata ile birleşiminden oluşan tatlı bir krema elde edilmiştir. Tereyağ ya da sıvıyağ kullanmak yerine avokado kullanılmasının amacı, alternatif olarak sağlık yönünden ürün hazırlanmasıdır. Çalışmada, olgunlaşmış halde iki çeşit avokado kullanılarak hazırlanmıştır. Hass ve Fuerto cinsi avokadolar lezzet açısından oldukça yoğun olduklarından bu çeşit avokadolar tercih edilmiştir. Yapılan duyusal değerlendirmeler sonucunda ürünler yüksek düzeyde kabul görmüştür. Anahtar Kelime: Avokado, Mutfakta Avokado, Beslemede avokado
Özet (Çeviri)
Avocado cultivation in Turkey is increasing rapidly day by day. Especially in recent years, the high value of the nutrients in its content and the fact that it has many benefits in terms of health has become the point of interest of the people who produce it. Avocado fruit can be consumed fresh in the daily diet, and the demand for products containing avocado is increasing day by day. One of the important points to be considered is that the fruit changes color rapidly and has a short shelf life. In this study, it was aimed to prepare products with only the fat content of avocado, without using any type of fat, vegetable or butter. A sweet cream is obtained from the combination of the classic patisserie pastry dough, cocoa cookies, pesto sauce and chocolate, which can be used as pasta or pizza sauce. The purpose of using avocado instead of using butter or oil is to prepare products for health as an alternative. In the study, it was prepared using two types of avocados in ripened form. Since Hass and Fuerto avocados are very intense in terms of flavor, these types of avocados were preferred. As a result of the sensory evaluations, the products were highly accepted.