Yüksek riskli penetran keratoplastilerde sistemik immunmodülatör kullanımının uzun dönem greft sağkalımına etkisi
- Tez No: 861984
- Danışmanlar: PROF. DR. ECE TURAN VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mikofenolat mofetil, Penetran Keratoplasti, Siklosporin A, Yüksek riskli keratoplasti, Cyclosporine A, High-risk keratoplasty, Mycophenolate mofetil, Penetrating keratoplasty
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Yüksek riskli penetran keratoplasti sonrası sistemik immumodülatör kulanılan hastaların uzun dönem greft sağkalımlarını, kısa ve uzun dönemde greft red oranlarını, risk faktörlerine göre greft başarısını ve CsA(siklosporin A) ve MMF(Mikofenolat Mofetil)'nin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamız Eylül-2015 ve Şubat 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği'inde yüksek riskli kriterleri taşıyan hastalara yapılan kornea nakillerinin dahil edildiği retrospektif, kesitsel, kontrollü, tek merkezli randomize bir çalışmadır. 287 olgunun yüksek riskli penetran keratoplasti kriterlerini taşıdığı belirlendi. Bu olgulardan 3 yıllık düzenli takipleri olan 150(76 erkek,74 kadın) olgu çalışmaya dahil edildi. Bütün hastalar 2 ay oral steroid tedavisi aldı. Bir grup ilave olarak 1 yıl boyunca CsA, bir grup MMF tedavisi alırken diğer grup ek sistemik tedavi almadı. Bulgular: Alıcıların yaş ortlaması 56,96±15,91, ortalama greftleme sayısı 2,70±1,05 idi. Üç yıllık takip sonunda sırasıyla CsA, MMF, Oral Steroid grubunda başarı oranları; %66, %46,4, %23,4 idi. Takip süresince CsA ve MMF gruplarında oral steroid kullanılan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek oranda greft sağkalımı sağlanmıştır( p=0,001). Takip süresince CsA grubunda greft reddi görülme oranı %36.17, MMF grubunda %35.71 ve oral steroid grubunda %55.31 olarak görülmüştür. Greft reddi immunmodülatör kullanan gruplarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük saptanmıştır( p=0,008). Sonuç ve Öneriler: Çalışmamızda YRPK sonrası CsA ve MMF kullanımının kısa dönemde greft reddini önlediği ancak birbirlerine üstünlüğü olmadığını düşünmekteyiz. Uzun süreli ve yüsek olgulu bu incelemede, yüksek riskli keratoplasti uygulanan hastalarda 1 yıllık greft sağkalımını iyileştirmede hem CSA hem de MMF'nin klinik etkin olduğu, CsA'nın kullanımında sağkalım oranlarının biraz daha iyi olduğu görüldü, ancak 3 yıllık takiplerde en önemli greft kaybı nedeni olan greft reddini önlemede yetersiz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the long-term graft survival, short- and long-term graft rejection rates, graft success according to risk factors, and the efficacy of CsA (cyclosporine A) and MMF (Mycophenolate Mofetil) in patients receiving systemic immumodulators after high-risk penetrating keratoplasty. Materials and Methods: Our study was a retrospective, cross-sectional, controlled, single-center, randomized study of comeal transplants performed between September 2015 and February 2021 in the Eye Clinic of Health Sciences University Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital. 287 patients fulfilled the criteria for high-risk penetrating keratoplasty (HRPK). Among these patients, 150 patients (76 males, 74 females) with 3 years of regular follow-up were included in the study. All patients received oral steroid treatment for 2 months. One group additionally received CsA for 1 year, one group received MMF treatment and the other group received no additional systemic treatment. Results: The mean age of the recipients was 56.96=15.91 years and the mean number of grafts was 2.70=1.05. At the end of three-year follow-up, the success rates were 66%, 46.4%, 23.4% in the CsA, MMF, and Oral Steroid groups, respectively. During the follow-up period, graft survival was statistically significantly higher in the CsA and MMF groups than in the oral steroid groups (p=0.001). During the follow-up period, the rate of graft rejection was 36.17% in the CsA group, 35.71% in the MMF group and 55.31% in the oral steroid group. Graft rejection was statistically significantly lower in the groups using immunomodulators( p=0,008). Conclusion and Recommendations: In our study, we conclude that CsA and MMF prevent graft rejection in the short term but are not superior to each other. In this long-term and large case series, both CsA and MIMF were found to be clinically effective in improving 1-year graft survival in patients undergoing high-risk keratoplasty, with slightly better survival rates when CsA was used, but it was insufficient to prevent graft rejection, the most important cause of graft loss, at 3- year follow-up.